Rötisköistä säällisiin huoneisiin

Lappeenranta. Päihdekuntoutujat opettelevat asumista Hiessillan kaupunginosassa. Uusi yksikkö korvaa vanhat, jopa hengenvaaralliset, murjut.

Anne Kotiharju

Yhä useampi päihdeongelmainen pääsee talorähjistä tai taivasalta säällisiin asuntoihin opettelemaan asumista ja elämistä. Eksote yrittää parantaa kertaheitolla päihderiippuvaisten palveluja ketään ei jätetä -periaatteella.

13 päihderiippuvaista tai muuten syrjäytymisvaarassa olevaa saa lyhytaikaisen harjoitteluasunnon saman katon alta Lappeenrannan Hiessillasta. Eksote vuokraa Savimäenkatu 4:stä yhteensä noin 500 neliön tilat.

Eksoten aikuisten psykososiaalisten palvelujen johtaja Timo Salmisaari kiersi viime kesänä päihdekuntoutujien asumuksia läpi.

-Joissain tapauksissa ihmiset oli jätetty oman onnensa nojaan. Jäi vaikutelma, että ehkä ei sittenkään ole tehty ihan kaikkea mitä voisi tehdä.

Salmisaari selvittää, että syrjäytymässä olevista otetaan nyt entistä napakampi koppi. Tavoitteena on turvaverkon tiivistäminen.

-Tarjoutuu mahdollisuus nousta takaisin yhteiskuntaan, jos henkilö itse katsoo olevansa siihen valmis. Ketään ei väkisin pakoteta.

Asukkailla on Savimäenkadun psykososiaalisen asumisen monitoimiyksikössä omat vessat ja nykyajan mukavuudet. Talossa on myös sammutusjärjestelmä.

Nykyiset asunnot ovat monesti ala-arvoisia, jopa hengenvaarallisia purkutaloja. Esimerkiksi Hannolantien tulipalossa Lappeenrannassa kuoli pari viikkoa sitten kaksi ihmistä, jotka olisi kenties voitu pelastaa.

Syrjäytyminen ja vakava päihdeongelma lisäävät Salmisaaren mukaan merkittävästi ennenaikaisen kuoleman riskiä.

Hiessillan tilat vapautuivat saattohoitokotina toimineelta Karjalakodilta viime kesänä. Eksote maksaa tiloista vuokraa 13 euroa neliöltä.

Salmisaari kertoo, että samalla kun päihdekuntoutujien palvelut paranevat, syntyy säästöä vähintään noin 10 000 euroa vuodessa.

Savimäenkadun yksikköön ei palkata henkilöstöä. Sen sijaan liikkuva työryhmä käy tarvittaessa.

 

Eksoten perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja Marja Kosonen sanoo, että tuen tarve arvioidaan tapauskohtaisesti.

Samassa pihapiirissä sijaitsee yksityinen Oljamikoti, josta Eksote voi ostaa yövalvontaa. Oljamikoti tarjoaa ympärivuorokautisesti tuettua asumispalvelua mielenterveyskuntoutujille, kehitysvammaisille  ja muille tukea tarvitseville. Johtaja Juuso Lindqvist toivottaa uudet naapurit tervetulleeksi.

-Ihan hyvä, jos löytyy synergiaetuja.

 

Uudessa yhteisössä voi eteen tulla myös pulmia. Timo Salmisaari toteaa, että jokainen kuntoutuja ei välttämättä sovi yhteisasumiseen.

-Jos ongelmia tulee, meidän pitää hakea niihin ratkaisut. Palvelujen on oltava ketteriä muuntautumaan.

 

Hiessillassa asutaan noin kuukausi

Huonokuntoisimmille 9 ryhmäkotipaikkaa.

Lisäksi 4 siirtymävaiheen paikkaa kuntouttavan asumisen tarpeeseen.

Asukkailla pitää olla päihdehoito aloitettu eikä akuuttia päihdeongelmaa saa olla.

Tavoiteasumisaika 4-6 viikkoa.

Tähtäimessä jossain vaiheessa normaali asuminen, tarpeen mukaan sosiaalisen isännöitsijän tukemana.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju