Sadat jonottivat keskussairaalan päivystyksessä

Eksote | Keskussairaalan päivystyksessä on käynyt ruuhkaisimmillaan liki 200 henkeä vuorokaudessa. Jonottamaan on joutunut jopa kymmenen tuntia.

Pitkät pyhät ja liukkaat kelit ruuhkauttivat Etelä-Karjalan keskussairaalan päivystyksen.

— Ruuhkaa syntyy, kun päivystys on ainoa avoinna oleva paikka. Lisäksi terveysasemilla on nyt sulkuja, kertoo päivystyksen ylilääkäri Afra Prokki Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiristä.

Hänen mukaansa joulunajan ruuhka on jokavuotinen ilmiö, jota on ennakoitu parhaan mukaan.

— Normaalin päivystyslistan lisäksi olemme lisänneet ylimääräisiä sairaanhoitajia sekä omia ja ostopalvelulääkäreitä. Lääkäreitä on ollut vaikea saada.

Lisälääkäreitä on jouduttu kutsumaan vielä pyhien aikanakin purkamaan pahimpia sumia.

 

Viime sunnuntaina keskussairaalan päivystyksestä sai avun kaikkiaan 195 potilasta. Heistä yleislääkärin puheilla kävi 114, kirurgin vastaanotolla 18, sisätautilääkärillä 34 ja sairaanhoitajalla 29. Uudenvuodenpäivän lukemat olivat 80, 31, 32 ja 25 eli yhteensä 159 potilasta.

Suuret potilasmäärät johtivat pitkiin odotusaikoihin lisähenkilökunnasta huolimatta. Pahimmillaan odotus venyi kahdeksasta kymmeneen tuntiin.

— Se on hirveän pitkä aika odottaa, Prokki myöntää.

Hänen mukaansa tälle vuodelle asetettu tavoite on kahden tunnin ja vartin maksimi, minkä potilas saisi olla päivystyksessä odottamassa.

— Mutta sitten on petikunnossa olevia potilaita, joille ei löydy vuodepaikkaa. Tällainen potilas tarvitsee paljon hoitoa monelta ihmiseltä, mikä hidastuttaa kaikkien muiden läpi pääsyä.

Uusi vuosi lyhensi päivystysaikaa Imatran Honkaharjun sairaalassa tunnilla päättymään jo yhdeksältä. Prokin mukaan vielä ei voida tehdä arvioita sen vaikutuksista keskussairaalan ruuhkiin.

Ruuhkaa on ollut myös ajanvarauspuhelimessa, kun ihmiset ovat hakeutuneet harvoina arkipäivinä avoinna oleville terveysasemille.

— Ihmiset soittavat koko ajan, kun ovat sairastaneet paljon pyhien aikaan, avoterveydenhuollon palvelupäällikkö Satu Simolin kertoo.

Terveysasemilla on näinä viikkoina hoidettu vain akuutteja tapauksia, muille ei aikoja ole annettu.

— Päällekkäisiä aikoja on jouduttu antamaan, joten jonottamaan on ainakin Armilassa jouduttu, Simolin kertoo.

Kiinni olevan Lauritsalan hyvinvointiaseman asiakkaat ovat tulleet Armilaan, Lemiltä lyhin matka on ollut Sammonlahteen tai Savitaipaleelle.

 

Sammonlahdessa oli perjantaina kuitenkin rauhallista.

— Liki 40 asiakasta on lääkäreillä jo ollut, laski terveyskeskusavustaja Virve Niemi yhden aikaan.

Hän arveli, että kiireisimmät tunnit ovat vielä edessä, mutta varsinaista ruuhkaa ei odotettu.

Kirjoittaja:
Kaija Lankia