Saimaannorppa tarvinnee apukinoksia tänäkin vuonna

Lappeenranta. Melkein kaikki kuutit syntyivät viime vuonna apukinoksiin.

Leena Sallinen

Saimaan rannoilla on paikoin liian vähän kinostunutta lunta saimaannorpan pesätarpeiksi. Metsähallitus on jo valmistautunut apukinosten kasaamiseen.

Vähälumisena viime talvena apukinoksia tehtiin ihmisvoimin ensi kerran koko norpan pesimäalueelle, ja ne osoittautuivat tarpeellisiksi: 90 prosenttia norpan poikasista eli kuuteista syntyi apukinoksiin.

Lumitilanne Saimaan jäällä on nytkin vuodenaikaan nähden heikko. Lauha jakso tammikuun puolivälissä muutti jäälle sataneen lumen sohjoksi, joka myöhemmin jäätyi. Keskiviikon ja torstain välisen yön lumituisku paransi tilannetta hieman, toteaa Metsähallitus, joka seuraa nyt tiiviisti lumitilanteen kehittymistä.

Metsähallituksen tiedotteen mukaan apukinosten kasaaminen aloitetaan tarpeen vaatiessa tammi-helmikuun vaihteessa niiltä alueilta, joilla lumitilanne on heikoin. Apukinokset sijoitetaan aiempien pesimähavaintojen perusteella luontaisille kinospaikoille.

Metsähallitus koordinoi apukinosoperaatiota ja kinokset tehdään ELY-keskusten myöntämien lupien nojalla yhdessä vapaaehtoisten sekä Itä-Suomen yliopiston ja WWF:n kanssa.

-Kinoksia ei pidä lähteä kolaamaan omin päin, tähdentää suojelubiologi Miina Auttila Metsähallituksesta.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen