Suurvaltapolitiikka iski Lappeen seminaariin

seminaariin Lappeenranta. Venäjä määritteli Pohjoismaiden ministerineuvoston ulkomaiseksi agentiksi. Vastatoimena neuvosto peruutti jo sovittuja projekteja ja ohjelmia.

Timo Laitakari

Lappeenrannassa piti alkaa tiistaina Pohjoismaiden ministerineuvoston nuorisotyöttömyyttä koskeva työseminaari.

Kolmipäiväiseen tilaisuuteen odotettiin mukaan noin 35:tä henkeä lähinnä Pohjoismaista, Baltiasta ja Venäjältä.

Nyt tapahtuman käytännön asioita hoitanut Etelä-Karjalan liitto on joutunut pikavauhtia perumaan järjestelyitä ja miettimään, kuka maksaa käyttämättä jäävät tilat ja tarjoilut.

Esimerkiksi kokouspaikaksi valitulta hotelli Lappeelta jäi 70 majoitusvuorokautta toteutumatta.

Pohjoismaiden ministerineuvosto päätti seminaarin peruuttamisesta viime perjantaina. Syynä on se, että Venäjän hallitus on vaikeuttanut ministerineuvoston toimintaa Pietarissa.

Ministerineuvosto päätti vastatoimena peruuttaa lähes kaikki Pietarin-toimiston organisoimat hankkeet, ja Lappeenrannan-seminaari oli yksi tällainen.

 

Yhteyspäällikkö Johannes Moisio Etelä-Karjalan liitosta kertoo, että seminaari piti alun perin järjestää jo lokakuussa. Silloin se peruuntui Ukrainan tapahtumien vuoksi.

Moisio harmittelee peruuntumista, mutta arvelee, ettei Etelä-Karjalan liitolle aiheudu peruuntumisesta kustannuksia, paitsi tietenkin hukkaan mennyt työaika.

– Työttömät  nuoret tässä häviävät, Moisio sanoo.

Seminaari liittyy ministerineuvoston projektiin, jolla pyritään etsimään keinoja Itämeren alueen nuorisotyöttömyyden vähentämiseen muun muassa yrittäjyyden kautta. Projektin edellinen työseminaari pidettiin huhtikuussa Viipurissa.

 

Pohjoismaiden ministerineuvosto on toiminut Pietarissa noin 20 vuotta. Kaksi viikkoa sitten Pietarin toimistoon tuli paikalliselta syyttäjältä kirje, jossa toimistoa vaadittiin heti rekisteröitymään ”ulkomaiseksi agentiksi”.

Jatkona tälle Venäjän oikeusministeriö päätti viime tiistaina sisällyttää toimiston ulkomaisiksi agenteiksi katsottavien kansalaisjärjestöjen luetteloon.

Venäjällä reilut kaksi vuotta voimassa olleen lain mukaan poliittista toimintaa harjoittavien, ulkomailta rahoituksensa saavien kansalaisjärjestöjen on rekisteröidyttävä ulkomaisiksi agenteiksi.

Pohjoismaiden ministerineuvosto on protestoinut tilannetta.

– Meidän näkemyksemme on, että syyttäjäviranomaisen vaatimus ja oikeusministeriön päätös ovat perusteettomia, ministerineuvoston pääsihteeri Dagfinn Høybråten sanoo tiedotteessa.

Helsingin Sanomien mukaan Pohjoismaiden ministeriöneuvoston Pietarin-toimisto on ainoa kansainvälinen järjestö, joka on lisätty rekisteriin.

 

Pohjoismaiden ministerineuvosto

Vuonna 1971 perustettu Pohjoismaiden ministerineuvosto on viiden Pohjoismaan hallitusten virallinen yhteistyöelin.

Valtioiden lisäksi mukana on Ahvenanmaan, Grönlannin ja Fär-saaren edustajat.

Ministerineuvoston kanssa rinnakkainen elin on 1952 perustettu Pohjoismaiden neuvosto, joka hoitaa yhteistyön parlamentaarisella tasolla.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari