Bogányille haetaan seuraajaa

Orkesteri. Lappeenrannan kaupunginorkesteri etsii parhaillaan uutta taiteellista johtajaa. Erkki Lasonpalo ja Dalia Stasevska saattavat olla harkinnassa.

Riina Nokso-Koivisto

Luotsaako Lappeenrannan kaupunginorkesteria ensi vuonna kenties Erkki Lasonpalo tai Dalia Stasevska? Ainakin nämä nimet nousivat esiin Etelä-Saimaan selvittäessä, kenestä voisi tulla Tibor Bogányin seuraaja.

Orkesteri ilmoitti viime viikolla, että Bogányin pesti taiteellisena johtajana päättyy tämän vuoden lopussa. Intendentti Milko Vesalaisen mukaan Bogányille olisi tarkoitus löytää seuraaja jo tämän kevään aikana.

Koska aikataulu on niin tiukka, orkesterilla täytyy olla jo nimiä mietittynä. Julkisuuteen niistä ei vielä tässä vaiheessa kerrota.

 

Joitain arvailuja voi kuitenkin esittää silmäilemällä orkesterin ohjelmistoa. Löytyykö sieltä sellaisia kapellimestarinimiä, jotka olisivat johtaneet Lappeenrannan kaupunginorkesteria huomattavan usein?

Orkesterit haluavat yleensä kiinnittää ammattilaisia, jotka ovat heille ennestään tuttuja ja joista on hyviä kokemuksia. Pienet orkesterit saattavat tarjota mahdollisuuden nuorille lupauksille.

Tämän kevään konserttiohjelmistosta löytyy ainakin kaksi kovan luokan nuorta kapellimestaria, joista Lappeenrannan kaupunginorkesteri saattaisi olla kiinnostunut: Erkki Lasonpalo ja Dalia Stasevska. Kumpikin heistä on orkesterille jo ennestään tuttu.

Stasevska johtaa kaupunginorkesteria ensi viikon kirkkokonsertissa. Erkki Lasonpalo tulee johtamaan Saimaa Sinfoniettaa myöhemmin maaliskuussa. Konsertit saattavat toimia ikään kuin työhaastatteluina.

Dalia Stasevska on kolmikymppinen kapellimestari, joka tänä keväänä johtaa muun muassa Kansallisoopperassa Ovelan ketun esityksiä. Taiteellisen johtajan tehtävä Lappeenrannassa ei saa Stasevskalta ainakaan tyrmäystä.

— En lähde spekuloimaan mitään omalta osaltani, sillä tällaiset asiat keskustellaan orkesterin kesken, he päättävät ketä aikovat kutsua. Lappeenrannan orkesteri on upea porukka, jolla on todella positiivinen henki. Orkesteri on minulle hyvinkin tuttu ja käyn todella mielelläni johtamassa heitä, Stasevska sanoo.

Myös Erkki Lasonpalo on yksi nuoren polven lupaavimpia kapellimestarinimiä. Hänet on ensi syksystä lähtien nimitetty Kemin kaupunginorkesterin pääkapellimestariksi, mikä ei kuitenkaan estäisi työtä Lappeenrannassa.

Lasonpalo sanoo suoraan, että Lappeenrannan kaupunginorkesteri kiinnostaisi häntä kovasti. Lasonpalo on tutustunut orkesteriin sekä viulistina että kapellimestarina.

Hän olisi innostunut kehittämään orkesteria ja sen yleisösuhdetta samassa hengessä kuin hyvä ystävänsä Santtu-Matias Rouvali on tehnyt Tampereella.

— Lappeenrannan kaupunginorkesterissa on potentiaalia, josta olisi mahtava lähteä rakentamaan eteenpäin.

Etelä-Saimaan tietojen mukaan orkesteri piti myös norjalaisesta viulistista Kolbjörn Holthesta, joka liidasi orkesteria helmikuussa.

Holthe on muun muassa Norjan radio-orkesterin konserttimestari, mutta kapellimestarin urallaan hän on vielä aika alkutaipaleella.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto