Busseihin uusi maksukortti

Joukkoliikenne. Lappeenrannan kaupunkiliikenteessä otetaan kesäkuussa käyttöön valtakunnallinen Waltti-maksujärjestelmä.

Matti Saarela

Kesäkuusta lähtien Lappeenrannan paikallisliikenteen matkat maksetaan uudella, ladattavalla maksukortilla. Waltti-maksujärjestelmän kehittäjät kutsuvat uutta maksukorttia arvokortiksi. Matkustajia kannustetaan uuden kortin käyttäjiksi pysyvillä alennuksilla. Kortilla maksaminen laskee kertamaksun hintaa tuntuvasti käteismaksuun verrattuna.

Waltti-järjestelmässä pienin kertalataus on 10 euroa ja suurin kertalataus 120 euroa.

Ruuhka-aikana aikuisen arvokortilla maksettu kertamaksu on 2,80 euroa ja hiljaisena aikana kaksi euroa. Bussissa voi edelleen maksaa myös käteisellä rahalla, mutta silloin hinta on korkeampi. Käteisellä maksavalta aikuiselta velotetaan ruuhka-ajan matkasta 3,50 euroa.

Lappeenrannassa käytössä oleva 7-11-vuotiaiden lastenlippu jää pois. Sen tilalle tulee 7-16-vuotiaille tarkoitettu arvokortti, jolla lapset ja nuoret voivat matkustaa alennetuilla hinnoilla myös ruuhka-aikana. Opiskelijoille sekä yli 65-vuotiaille on luvassa myös vastaavat edut.

 

Halvempien taksojen hiljaisia aikoja lisätään. Arvokortin käyttöönoton jälkeen ruuhka-aikoja halvemmalla voi matkustaa arkipäivisin kello 9-14. Nyt hiljaisen ajan hinnat ovat voimassa vain arki-iltoina, arkipyhinä ja viikonloppuisin.

Lastenvaunuissa tai rattaissa olevan pikkulapsen kanssa liikkuva aikuinen sekä kaikki alle seitsemänvuotiaat pikkulapset matkustavat veloituksetta.

Kaupungininsinööri Pasi Leimi lupaa, että Waltti-arvokortille ladatut eurot myös pysyvät tallessa. Käyttämättä jääneet eurot eivät mene hukkaan kelpoisuusajan umpeuduttua. Nyt käytössä olevia maksukortteja voi käyttää niiden voimassaoloajan loppuun.

 

Tunnin vaihto-oikeus säilyy. Rahastuslaite tunnistaa edellisen leimauksen. Jos siitä on kulunut alle tunti, laite ei veloita uudesta matkasta. Myös paluumatkan voi tehdä tulomatkan hinnalla, jos ehtii paluubussiin tunnin sisällä leimauksesta.

Waltista ollaan kehittämässä valtakunnallista joukkoliikenteen maksuvälinettä. Järjestelmää hallinnoivassa osakeyhtiössä on Liikenneviraston lisäksi mukana 22 kaupunkiseutua. Etelä-Karjalasta mukaan on Lappeenrannan lisäksi tulossa Imatra. Järjestelmä on jo käytössä neljällä paikkakunnalla.

Lappeenrannassa ladattu arvokortti kelpaa jatkossa kaikissa järjestelmässä mukana olevissa paikallisliikenteen busseissa. Leimin mukaan bussien maksupäätteet osaavat veloittaa korttia kullakin kaupunkiseudulla käytössä olevien taksojen mukaan.

Järjestelmä on tarkoitus ottaa käyttöön myöhemmin Etelä-Karjalassa myös kaupunkien välisessä liikenteessä.

Matkustajia kannustetaan uuden kortin käyttäjiksi pysyvillä alennuksilla.

 

Arvokorteilla uudet hinnat

Aikuiset: kertamaksu ruuhka-aikana 2,80 euroa, hiljaisena aikana 2 euroa.

Opiskelijat: ruuhka-aikana 1,75 euroa, hiljaisena aikana 1,25 euroa.

Yli 65-vuotiaat: ruuhka-aikana 2,45 euroa, hiljaisena aikana 1,75 euroa.

7-16-vuotiaat: ruuhka-aikana 1,60 euroa, hiljaisena aikana 1,20 euroa.

Veteraanit voivat matkustaa veloituksetta.

Kirjoittaja:
Matti Saarela