Hyvinvointiasema muuttaa parakkeihin

Lappeenranta. Tilaelementit nousevat syksyllä Lauritsalaan Karjalantien varteen. Kaupunki aikoo purkaa nykyisen terveysaseman.

Anne Kotiharju

Lappeenrannan Lauritsalan hyvinvointiasemalle on löytynyt viimein korvaava vaihtoehto: tilaelementit. Hyvinvointiasema, neuvola ja kotihoidon yksikkö muuttavat näillä näkymin Karjalantie 4:ään nousevaan tilaelementtiin syys-lokakuussa. Eksoten hallitus käsittelee asiaa huomenna keskiviikkona.

Hyvinvointiasema saattaa toimia tilaelementeissä pitkään.

-Olemme varautuneet vuokraamaan elementit viideksi vuodeksi, ja aikaa voisi vielä jatkaakin, kertoo Eksoten perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja Marja Kosonen.

Eksote on hakenut uusia tiloja eri paikoista Lauritsalan keskustasta. Viimeksi selviteltiin Etelä-Karjalan osuuspankin Lauritsalan konttorilta vapautuneita tiloja.

 

Eksote sai Lappeenrannan kaupungilta kolme vaihtoehtoa tilaelementtien pystytyspaikaksi. Ne voisi pystyttää myös nykyisen terveysaseman paikalle Tietokatu 1:een tai niin sanotulle Valintalon tontille osuuspankin lähelle. Karjalantie on Eksoten mielestä paikoista paras.

-Pääsemme tällä ratkaisulla vaikeassa tilanteessa nopeimmin eteenpäin. Pitempään ei voi enää odottaa. Tilanne on nykyisissä tiloissa erittäin vaikea, sanoo Kosonen.

547 neliön tilaelementin kuukausivuokra on 7 650 euroa. Perustamiskustannukset ovat noin 190 000 euroa. Eksote saa järjestelystä vuokrasäästöä viidessä vuodessa noin 540 000 euroa nykyiseen verrattuna. Tiloja pystyy käyttämään nykyistä tehokkaammin.

Kosonen huomauttaa, että vuosien saatossa Lauritsalaan rakennetaan ehkä jotain uutta, ja samaan yhteyteen voisi sovittaa hyvinvointiaseman.

 

Lauritsalan hyvinvointiasema on nyt vuokralla kaupungin omistamassa rakennuksessa, jossa on paha sisäilmaongelma.

Työntekijät ovat oireilleet pitkään.

Kaupungin selvityksen mukaan rakennuksessa on laaja-alaisia vaurioita, eikä sitä kannata korjata. Kaupungin tilakeskuksen johtajan Ilpo Koposen mielestä asuintaloksi vuonna 1953 rakennettu terveysasema on syytä purkaa.

-Tontti pitäisi kaavoittaa uudelleen. Yksi vaihtoehto on järjestää tontinluovutuskilpailu.

 

Lauritsalan tilaelementtiasema

Hoitajavetoisella hyvinvointiasemalla on asiatuntijahoitajia ja palveluohjaaja.

Liikkuvan laboratorion näytteenottopiste, Malla-auto, kurvaa pihaan kahdesti viikossa.

Elementissä toimivat myös neuvola ja ja kotihoidon toimintayksikkö. Elementtiin kootaan myös muut Lauritsalan ja Kaukaan kotihoidon tilat.

Lähde: Eksote

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju