”Kannattaa heittäytyä nyt tähän hommaan”

IMATRA. Ville Ahonen aikoo satsata hiihtouraansa. Toisena vaihtoehtona on aloittaa konetekniikan opinnot.

Kalle Sipiläinen

Hiihtäjä Ville Ahosella on mietinnän paikka. Jämin SM-kisoissa viime viikonloppuna säväyttäneen nuorukaisen täytyy ratkaista, panostaako lähivuosina kaiken hiihtoon vai aloittaako konetekniikan opinnot Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa.

— Kyllä se hiihdon suuntaan on kallistumassa. Hirveän pitkään en ole päässyt täysipainoista harjoittelua vielä tekemään. Olisi hieno koittaa, mihin se veisi.

20-vuotias Ahonen oli Jämin 30 kilometrillä viides, kun hänen seurakaverinsa Imatran Urheilijoista Lari Lehtonen juhli kultaa. Kahta päivää aiemmin Ahonen taisteli loppuun asti sprintin finaalipaikasta.

— Mitä Larilta ja muilta kovilta hiihtäjiltä olen kuullut, niin kannattaa heittäytyä nyt tähän hommaan. Opiskella ehtii myöhemminkin, mutta hiihtää ei kerkeä enää, ainakaan kovaa, hän sanoo.

Ammattimaiseen harjoitteluun satsaaminen on kuitenkin aina myös raha- ja resurssikysymys.

Ahonen on kuulunut nuorten maajoukkueisiin, mutta viime talven sotki armeijavuosi. Tulokset jäivät laihoiksi, eikä täksi kaudeksi paikkaa valmennusryhmistä enää löytynyt. Seuraava askel voisi olla B-maajoukkue.

— Sinne on mahdollista päästä, jos vain jatkan hyviä hiihtoja. Armeijasta pääsin toukokuun puolivälissä. Kesäkuun alusta asti olen päässyt tekemään hyvin töitä.

Ulkomaan leirit jäivät tällä kaudella pois ohjelmasta. Muutamalla kotimaan leirillä isänsä valmentama Ahonen on käynyt. Muuten harjoitteluolosuhteet on yritetty löytää kotiseudulta.

— Aika pienellä budjetilla on menty tämä kausi. Vaatii hyviä tuloksia, jotta sponsorit kiinnostuisivat.

SM-hiihdot eivät ole kauden ainoat kisat, joihin Ahonen on tyytyväinen.

Falunin Skandinavia-cupin kisassa hän urakoi kolme matkaa, 15 kilometrin vapaan, perinteisen sprintin sekä 30 kilometrin yhdistelmähiihdon. Marraskuun lopulla Rovaniemen Suomen cupissa hän oli 15 kilometrin perinteisellä kymmenes.

Ominaisuuksiltaan Ahonen kokee olevansa ennen kaikkea sprintteri, mutta hiihtotyylinsä hän on saanut jalostettua niin taloudelliseksi, että pidemmätkin matkat luistavat. Koneesta ei tarvitse ottaa ihan kaikkea irti kuin vasta lopussa.

— Keskimatkat, kymmenen ja viisitoista kilometriä, ovat varmaan vaikeimpia. Lähtökohtaisesti minulla ei vain ole sellaisia kestävyysominaisuuksia kuin monella muulla, vaan tietynlaisella kimmoisuudella ja taloudellisuudella pärjään.

Parhaat suoritukset ovat syntyneet perinteisellä hiihtotavalla. Sillä hän sivakoi molemmat matkansa myös Jämillä. Lauantain 15 kilometrin vapaan kisan Ahonen jätti palautumista edistääkseen väliin.

— Nyt kun tasatyöntöäkin olen saanut kehitettyä, niin perinteisen tekniikka on vahvuus. Se on osa sitä taloudellista hiihtoa, jolla pärjään. Vapaa on tullut aina vähän jäljessä, sen kanssa pitää tehdä töitä.

Ville Ahonen

s. 14.10.1994

Seura: Imatran Urheilijat

Hiihti viime viikonloppuna parhaat henkilökohtaiset kisansa SM-laduilla: 30 km viides (p) ja sprintissä (p) seitsemäs.

Aiempina vuosina Ahonen on hiihtänyt hyviä viestiosuuksia Imatran Urheilijoiden joukkueessa.

Kirjoittaja:
Kalle Sipiläinen