Kannuskoskelle ei jouduta vaan pyritään

Luumäki | Aikeet lopettaa Kannuskosken koulu eivät mahdu kyläläisten järkeen. Muutaman vuoden päästä kasvavassa kylässä on jo lähes 30 kouluikäistä lasta.

Kannuskoski uskoo kylänsä elinvoimaisuuteen. Kylään on muuttanut viime vuosina useita nuoria pariskuntia. Enemmänkin olisi tulossa, jos vain sopivia taloja löytyisi ostettaviksi ja asuttaviksi. Kylän väkiluku on kasvussa.

– Tänne ei jouduta, tänne pitää pyrkiä, Heikki Asikainen kiteyttää kylän hengen ja kyläläisten vahvan itsetunnon.

Kannuskoskella talot menevät kaupaksi jo ennen kuin ne tulevat virallisesti edes myyntiin. Kannuskoski voi olla hyvinkin uuden ajattelutavan airut, sillä muuttajat etsivät usein nimenomaan vanhoja ja suuria maalaistaloja pihapiireineen. 

– Meillä on täällä niin kaunis luonto, että ihmiset haluavat pitää perikunnille jääneet talonsa, vaikka asuisivat muualla. Tarjonta ei vastaa kysyntää, Niina Sydänmaanlakka-Wallis arvelee.

 

Nuorten pariskuntien muuttaessa kylään on myös kylän lapsiluku alkanut nopeasti kasvaa. Kun Kannuskosken koulussa on nyt 16 oppilasta, Sydänmaanlakka-Wallis laskee, että muutaman vuoden päästä kylässä on jo 29 kouluikäistä.

– Sehän se on tässä kouluasiassa se juttu. Kolmen vuoden päästä Kannuskosken koulussa on 29 oppilasta. Silloin koulu menisi kahdella opettajalla. Kannuskoski on muuttovoittoinen kolkka Luumäellä, hän muistuttaa.

– Se on juuri ravistuksen aihe. Kunnan päättäjät eivät tahdo avata silmiään tosiasialle, että Kannuskosken koulu käy jopa pieneksi lapsiluvulle, kyläyhdistyksen puheenjohtaja Timo Joukanen kiteyttää.

 

Kyläkoulu on ollut nuorille pariskunnille myös keskeinen syy muuttaa Kannuskoskelle.

– Koulu oli meille se ratkaiseva pointti. En tiennyt Luumäestä oikeastaan mitään, mutta kun katsoin kunnan verkkosivuilta, että täällä on kyläkoulu, se ratkaisi valinnan. Olemme mieheni kanssa molemmat kyläkoulujen kasvatteja, Essi Laivo kertoo.

– Minä olen itse käynyt kouluni suuressa koulussa ja halusin juuri siksi saada omat lapseni kyläkouluun. Sanotaan, ettei lapsi opi pienessä koulussa sosiaalisia suhteita. Minä väittäisin ihan muuta. Täällä lapset solmivat ystävyyssuhteita eri ikäisten lasten kanssa ja tytöt ja pojat ovat kavereita keskenään, Johanna Tamminen perustelee perheensä muuttoa Kannuskoskelle.

Laivon mukaan hyvät naapurisuhteet antavat myös lapsille turvallisen ympäristön.

– Kun muutimme tänne, meillä ei ollut täällä yhtään tuttua. Mutta nyt meillä on pojille varapappoja ja varamummuja. Voin aina soittaa esimerkiksi Niinalle, kun tarvitsen pojille hoitopaikkaa hetkeksi.

– Kodin ja koulun välinen vuorovaikutus hoituu täällä ihanassa hengessä. Meillä on täällä todella taitavat opettajat, Tamminen täydentää.

 

Koulu oli meille se ratkaiseva pointti.

Essi Laivo

Kirjoittaja:
Matti Saarela