Kippari-krouvilla alkoi lähtölaskenta

LAPPEENRANTA. Karjalan kulman Oksasenkadun puoleinen osa puretaan uudisrakennuksen tieltä.

Helena Rissanen

Liki 90 vuotta Lappeenrannan keskustaa koristanut Karjalan kulma on muutoksen kourissa. Kauppakadun puolen viisikerroksinen osa saa kipeästi kaipaamansa peruskorjauksen, kun taas Oksasenkadun matala osa puretaan korkeamman uudisrakennuksen tieltä.

Siinä rytäkässä häviää osa paikallista ravintolahistoriaa, kun yli 50 vuotta samalla paikalla toiminut Kippari-krouvi menettää toimitilansa.

Etelä-Karjalan osuuskaupan omistama perinteikäs ravintola jatkaa paikalla talon purkamiseen saakka, mutta uusiin tiloihin ravintolaa ei rakentamisen ajaksi siirretä.

— Jatko riippuu muun muassa siitä, millaisia tiloja uuteen rakennukseen tulee tarjolle, toimialajohtaja Pertti Timonen kertoo.

 

Karjalan kulman kiinteistöyhtiön pääomistaja Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiö on hakenut kaupungilta kaavamuutosta, joka mahdollistaisi viisikerroksisen asuin-liiketalon rakentamisen paikalle. Kaavan on arvioitu valmistuvan syksyllä.

— Oksasenkadun puoleinen osa on aika huonokuntoinen, ja siitä on vuokralaisia jo lähtenyt, muun muassa kymmeniä vuosia talossa toiminut Eksoten perheneuvola, Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiön toiminnanjohtaja Satu Kokkonen kertoo.

Asuntoja nykyisessä rakennuksessa on vain yksi. Muut ovat toimisto- ja liiketiloja.

 

Talon korkean osan viides kerros, jossa aikoinaan on toiminut Lappeenrannan Kerho ja muita ravintoloita, on ollut tyhjillään jo yli kymmenen vuotta.

— Se on täysin peruskorjausta vailla, ja remonttia ei ole kannattanut aloittaa, kun vuokralaista ei ole ollut tarjolla. Toivottavasti remontin jälkeen löytyy.

Karjalan kulmassa on yhteensä yli 4 000 kerrosneliötä, ja siitä noin 20 prosenttia on tyhjillään.

 

Kaavan valmistumisen jälkeen on vuorossa yhteistyökumppanin etsiminen.

— Yhteydenottoja on tullut, kun rakennusliikkeet ovat kuulleet suunnitelmistamme. Mitään päätöksiä ei ole tehty siitä, miten tai kenen kanssa edetään, Kokkonen sanoo.

Säätiön hallitus ei ole tehnyt kaavamuutoshakemuksen lisäksi mitään muita päätöksiä Karjalankulman rakentamisen tai aikataulujen suhteen.

Kirjoittaja:
Helena Rissanen