Categories
Artikkelit

Kirkon verkot yökerhoon

Musiikki. Seurakuntayhtymä kokeilee rockkeikkaa Old cockissa. Nuoret aikuiset jäävät helposti kirkon katvealueille.

Petteri Värtö

Raskasta kristillistä rockia yökerhossa. Lappeenrannan seurakuntayhtymä kokeilee Etelä-Karjalassa poikkeuksellista konseptia, jotta löytäisi sielunhoidon tyypilliset väliinputoajat, 20—30-vuotiaat nuoret aikuiset.

— Koulun jumppasali ei ole paras paikka tavoittaa nuoria aikuisia. Keikkojen vieminen anniskeluravintoloihin on tavallisempaa pääkaupunkiseudulla, Lappeen seurakunnan vs. pastori Anna Niemelä perustelee.

Niemelä valmistui papiksi viime vuonna ja on Lappeenrannassa ensimmäisessä työpaikassaan. The Rain -yhtyeen keikka Old cock -ravintolassa syntyi Niemelän ja nuorisotyönohjaaja Matti Anttilan päissä.

— Paikka on rento, ravintolaan on helppo tulla ja musiikin esittämiseen tarkoitetuissa tiloissa bändikin pääsee paremmin oikeuksiinsa, Lauritsalan seurakunnassa vuodesta 1987 työskennellyt Anttila toteaa.

 

Seurakunnan työntekijöiden huoli nuorten aikuisten tavoittamisesta on aiheellinen. Kirkon jäsenyydestä eroaminen on vilkkainta rippileirin isosena olon ja omien häiden tai lasten kastamisen välisinä vuosina.

Erilaisia juttuja on yritetty. Metalli- ja muita musiikkimessuja on vedetty kirkoissa, kauneimpia joululauluja ja jazzmessuja viety ravintoloihin. Kapakkamessut tulivat Lappeenrannassa tutuksi Missa Adrianan myötä.

— Hengellinen työ on vietävä sinne, missä on ihmisiä. Kirkon toimituspäällikkökin sanoo, että menkää teille ja aitavierille, kohtaamisen teologiaa urallaan tuntuvasti harjoittanut rovasti Matti J. Kuronen sanoo.

Hengellisen rockin vieminen yökerhoon on hänen mukaansa mainio jatkumo, kun ajat muuttuvat. Diakoniatyöläisten ja pappien pitää pystyä käymään pubeissa, kunhan messu ja muu toiminta pysyvät erillään.

 

The Rain on perustettu Ikaalisissa ja soittaa kristillistä melodista raskasta rockia. Yhtye on julkaissut neljä levyä, joista vuonna 2008 ilmestynyt Yhtä kuin voitto ylsi Suomen virallisen albumilistan toiselle sijalle.

Bändi oli tuntematon Old cockin henkilökunnalle, joka syttyi ennakkoluulottomasti Niemelän ja Anttilan uudenlaiselle idealle. Anttilaa ja Niemelää The Rainin musiikki on puolestaan puhutellut jo pitkään.

— Ensikosketukseni oli riparilla vuonna 2005, jolloin sain bändin levyn silloiselta poikaystävältäni. Vahva hengellinen sisältö tuoreesti paketoituna yhdessä musiikin kanssa, se vaan rokkaa, Niemelä hehkuttaa.

Old cockin toimitusjohtaja Juha Jarva on odottavalla kannalla. Ravintolassa ei ole tavattu soittaa gospelia, joten illan vetovoimaa ei voi ennakoida. The Rainin keikka ei ollut keikkakalenterissa vielä keskiviikkona.

 

The Rain ravintola Old cockissa Lappeenrannassa 12.3.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö