Categories
Artikkelit

Läykänkujalla höylätään ja varastoidaan

Joutseno. Konnunsuon teollisuusalueen hallit ovat suurelta osin käytössä. Veneitä ja asuntoautoja on runsaasti talvisäilytyksessä.

Ilpo Leskinen

Hiljaisuus on osin näennäistä Konnunsuon teollisuusalueella. Entisen vankilan teollisuushalleissa on uutta toimintaa. Rakennukset ovat löytäneet isäntänsä sekä vuokralaisensa.

Kaikki toiminta ei melua eikä pauku. Hallit ovat suosittuja veneiden, asuntoautojen ja harrasteautojen talvisäilytyspaikkoja.

 

Alueen pisimmän hallin toisessa päässä valmistetaan höylähirsisiä rakennuksia.

Riku Topran Saimaan hirsituote -yritys tekee mökkejä, saunoja, aittoja ja katoksia. Nyt on hiljainen aika. Eniten kysytään aittoja ja katoksia.

-Aittoja tarvitaan, koska kesämökeille halutaan lisää makuutilaa.

Puolet Topran vuokraamista tiloista toimii asuntoautojen ja veneiden talvivarastona.

Yrityksen osoite on teollisuusalueen halki kulkeva Läykänkuja. Se ei ole juurtunut yleiseen tietoisuuteen.

-Läykänkuja on tuntematon asiakkaille. Heitä saa joskus opastaa puhelimen välityksellä perille. Kaikki navigaattorit eivät tunne Läykänkujaa.

Konnunsuon baarilta vastaanottokeskuksen portille kulkeva Läykäntie sen sijaan tunnetaan.

 

Pitkän hallin toisen pään on vuokrannut Juha Järvenpää. Hänen Taurun siemen -yhtiönsä osti aiemmin osan vankilan pelloista sekä vankilan maatalousrakennukset.

Järvenpää harjoittaa Konnunsuolla siemenviljelyä, ja hänellä on siemenpakkaamo. Koska tilaa on runsaasti, hän tarjoaa talvisäilytyspaikkoja isoille veneille, autoille, asuntoautoille ja -vaunuille.

Talvisäilytystiloille on ollut kysyntää. Järvenpään mukaan joidenkin asiakkaiden mielestä Konnunsuo sijaitsee syrjässä. Toiset eivät ole pitäneet etäisyyttä ongelmana, kun syksyllä vie tavaraa säilytykseen ja hakee keväällä pois.

 

Entinen autohalli on teollisuusalueen uusin rakennus. Se on Juha ja Jukka Tyrisevän omistuksessa. He ostivat autohallin kesällä 2013.

He ovat vuokranneet tiloja ulkopuolisille. Tiloista kolme neljäsosaa on Juha Tyrisevän mukaan vuokrattu.

Autohallissa on useita vuokralaisia: metallialan pajoja ja korjaamoja ja kuljetusyrittäjän huoltovarikko. Osassa työskennellään iltaisin. Autohalliin on myös varastoitu veneitä ja autoja.

 

Venäläistaustainen Nova Service on ostanut vankilan aikaisen pajarakennuksen. Yritys harjoittaa rakennustarvikkeiden ja koneiden tukkukauppaa. Se on toiminut kaksi vuotta Konnunsuolla.

Yhtiön työntekijä Andrey Kazarin kertoo, että Nova Service ostaa talonrakentamisen ja infrarakentamisen tarvikkeita ympäri Eurooppaa ja myy niitä Venäjälle.

Sijainniltaan Konnunsuo on Kazarinin mukaan hyvä, ja pajarakennuksessa on tilaa riittämiin. Kysyntä on ollut aaltoliikettä. Venäjällä on nyt aiempaa hiljaisempaa.

 

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen