Categories
Artikkelit

Northug halutaan Imatralle

IMATRA. Moninkertaista maailmanmestaria Petter Northugia havitellaan Linnalan pesäpallokentällä heinäkuussa sivakoitavan sprinttikisan vetonaulaksi. Lumi kentälle ajetaan kesäsäilöstä.

Kalle Sipiläinen

Imatralle puuhataan kansainvälisesti kovatasoista sprinttihiihdon kutsukilpailua. Sen vetonauloiksi tavoitellaan parasta aikaa Falunissa kilpailevia alan huippumiehiä, muun muassa norjalaista supertähteä Petter Northugia ja Suomen kärkimenijöitä.

Erikoisen kilpailusta tekee sen järjestämisajankohta, heinäkuu.

Pähkähullulta kuulostavan idean isä on Imatran Pallo-Veikkojen puheenjohtaja Jani Valkeapää.

— Kaksi tuhatta kuutiota lunta on tarkoitus ajaa Linnalan pesäpallokentälle. Ennen 1. heinäkuuta pelattavaa IPV—Haapajärvi-peliä on miesten perinteisen tyylin sprinttikilpailu luonnonlumella, Valkeapää kertoo.

Pesäpallokentän ja katsomoiden väliin tehdään noin 500 metrin mittainen sprinttirata, joka nousee välillä kentän vallin päälle ja laskee sieltä alas. Lumi otetaan Ukonniemen ensilumen ladun kesäsäilöstä.

Entäpä jos osuu kova helle?

— Sinne tulee puolen metrin kerros lunta. Kyllä se kestää kisan ajan.

 

Kesäsprinttiin osallistuu 6—8 hiihtäjää. Heidän nimiään ei ole vielä lukittu, mutta Valkeapää myöntää, että neuvotteluyhteys on ollut ainakin moninkertaisen olympiavoittajan ja maailmanmestarin, Northugin, sekä kotimaan huippujen kanssa.

— Nimistä tiedotetaan sitten, kun ne varmistuvat.

Idea on ollut vireillä syksystä asti. Valkeapää ei ole kuullut, että kukaan muu olisi ainakaan Suomessa järjestänyt koskaan vastaavanlaista tapahtumaa.

— Viime vuonna meillä oli Duudsonit ja 3 041 katsojaa. Tästä on tullut perinne, että joka kesä IPV:lla on aina joku erikoisempi tempaus, nyt neljättä kertaa. Tällä kertaa hiihdetään keskellä kesää.

 

Jokainen voi kuvitella, että Petter Northugin tasoisen ulkomaalaisen tähden tuominen vetonaulaksi nostaa tapahtuman kustannuksia. Valkeapää myöntää, että kesäinen hiihtokisa on taloudellisesti iso rypistys.

— Olemme löytäneet kyllä yhteistyökumppaneita, mutta järjestämme tämän ihan omalla riskillä. Tarkoitus saada taas vähän kansanhuvia imatralaisille ja eteläkarjalaisille, kertoo Valkeapää ja lisää, että tapahtuman ääneksi tulee tuttuun tapaan Antero Mertaranta.

Hiihtokisan järjestelyissä IPV:tä auttaa Imatran Urheilijat. Valkeapää uskoo, että yhteistyö Imatran Urheilijoiden hiihtopuolen kanssa syvenee tulevina vuosina, kun Ukonniemen taimitarhan alueelle rakennettava uusi yhteinen pesäpallo- ja hiihtostadion otetaan käyttöön syksyllä 2015.

— Onhan tämä myös jo markkinointia Imatran vuoden 2016 SM-hiihdoille, Valkeapää sanoo.

 

Mutta miten Petter Northug sopii tapahtuman vetonaulaksi?

Kyseessä on kuitenkin vankeusrangaistukseen tuomittu rattijuoppo.

— Se on hänen menneisyytensä, emme sille mitään mahda, mutta onhan hän myös huippu-urheilija. Hän on vain yksi vaihtoehdoista. Monta muutakin on olemassa.

Kirjoittaja:
Kalle Sipiläinen