Siskokset piirtelevät elantoaan seinille

Yritykset | Taustaltaan ulkomaalaiset perustavat Etelä-Karjalassa enemmän yrityksiä kuin Suomessa keskimäärin.

Kotitalousvähennyksen voi hyödyntää näinkin: maalauttamalla seinälleen huoneenkorkuisen tiikerin.

Lappeenrantalainen Dediko Design on maalannut yksityisten ja yritysten seiniä toukokuusta 2014 asti.

Asiakkaat ovat kertoneet yhdestä vaarasta. Koristeet koukuttavat kuin tatuoinnit, yhden jälkeen alkaa tehdä mieli toista.

 

Dediko Design on kahden siskoksen yritys. Kun se perustettiin, Pietarista kotoisin oleva Anna Lekanova oli asunut Suomessa viisi vuotta, Ljubov Lekanova kolme.

Kumpikaan ei tiennyt etukäteen, miten yrityksen perustaminen Suomeen tapahtuisi.

— Käytimme pari kuukautta käymällä kaikkialla, kuten verottajan, kirjanpitäjän ja lakimiehen luona. Eniten aikaa meni yritysmuodon valitsemiseen, Ljubov Lekanova kertoo.

 

Sisarukset hakivat apua Lappeenrannan elinkeinoyhtiö Wirmalta.

Siellä ulkomaalaistaustaisten asiakkaiden määrä on lisääntynyt selvästi parin kolmen edellisvuoden aikana, kertoo Wirman yritysneuvonnan ja sijoittumisen johtaja Kimmo Kuikka. Heidän määränsä on lisääntynyt myös muualla maassa.

— Valtakunnallisesti noin kolme prosenttia kaikista perustettavista yrityksistä on ulkomaalaistaustaisia. Lappeenrannassa luku on noin kuusi prosenttia.

Lekanovat saivat apua myös Lappeenrannan teknillisen yliopiston yrittäjäyhteisö Lutesilta. Viime kesänä he osallistuivat sen Summer Launchpad 2014 -ohjelmaan

— Myös me preppaamme paljon kansainvälisten opiskelijoiden yrityshankkeita, kertoo Markus Siivola Lutesista.

 

Siskoksilla on selkeä työnjako. Anna Lekanova vastaa bisnespuolesta, Ljubov Lekanova taiteesta. Hän on koulutukseltaan insinööri. Taskusta löytyy muun muassa tutkinto rakettitieteestä.

Koulutuksesta on hyötyä isoja tiloja maalatessa. Se auttaa laskemaan mittasuhteita.

— Yrittäjäksi kannatti ryhtyä, ehdottomasti. Jos voi tehdä päivittäin jotain mistä nauttii, mikä sen parempaa, hän sanoo.

— Asiakkaat luovat teoksillamme tunnelmia erilaisiin tiloihin. Lisäksi yritykset käyttävät niitä brändiensä kirkastamiseen. Esimerkiksi samanlaisia sisustustarroja saattaa olla muillakin, meidän työmme ovat aina uniikkeja, Anna Lekanova kertoo.

 

Dediko Design laskuttaa töistään tuntihinnoin. Se haluaa antaa asiakkaalle hinta-arvion jo teoksen luonnosteluvaiheessa. Ajan arviointi ei aina ole helppoa.

Esimerkiksi yliopistolle tulevaan seinämaalaukseen sisarukset arvioivat kuluvan 30 tuntia. Hankalan seinämateriaalin takia aikaa menikin puolet enemmän.

— Se oli meidän moka, arvioimme väärin. Siksi teimme lopun ajan maksutta, Ljubov Lekanova sanoo.

Kirjoittaja:
Piia Kaskinen