Categories
Artikkelit

Tämän voitte uskoa

Lemi. Huhtikuussa Vanhassa pappilassa avattava näyttely esittelee Venäjän ihmeitä.

Matti Saarela

Peruskorjattu Lemin vanha pappila otetaan huhtikuussa näyttelykäyttöön. Näyttelytoiminta pappilassa alkaa valokuvaaja Juha Metson ja kirjailija Kauko Röyhkän kokoamalla näyttelyllä, joka esittelee näyttelijä Ville Haapasalon Venäjän vuosia ja muita tuon suuren maan ihmeitä.

-Olen etsinyt näyttelykontekstia, jossa voi esitellä kuvia tämän päivän Venäjästä. Lemillä tällaiselle näyttelylle on erinomaiset tilat, Metso kertoo.

 

Ensimmäisensä matkansa Metso teki silloiseen Neuvostoliittoon vuonna 1978 ja sen jälkeen hän kuvannut Venäjää ja venäläisiä ihmisiä.

-Ville Haapasalon tapasin ensimmäisen kerran Moskovan lentokentällä ja ensimmäisen kerran kuvasin häntä Viipurissa, hän jatkaa.

Näyttelyaineisto on koottu materiaalista, josta näyttelyn pystyttävä kaksikko on kirjoittanut ja kuvittanut kaksi kirjaa Haapasalon Venäjän vuosista.

Kirjat Haapasalon haastattelujen pohjalta kirjoittanut Röyhkä ei vielä osaa sanoa, miten kirjallinen aineisto laitetaan esiin näyttelyssä. Röyhkä tulee joka tapauksessa näyttelyn avajaisiin 15. huhtikuuta pitämään esitelmän aiheesta.

 

Kunnanjohtaja Simo Luukkanen halusi jotain aivan erityistä Vanhan pappilan avajaisiin.

-Tarkoitus on repäistä oikein kunnolla. Kun pappilan peruskorjaukseen on käytetty lähes miljoona euroa, eivät tällaisen näyttelyn kustannukset paljon paina, Luukkanen sanoo.

Luukkasen mukaan esimerkiksi paikalliset ravintola-alan yrittäjät ovat toivoneen Lemille lisää kulttuuritarjontaa. Näyttelyä on pystytetty yhdessä paikallisten yritysten kanssa.

-Lemillä käy sellaiset 35 000-40 000 särän syöjää. Heitä käy ympäri vuoden ja myös näyttelyjä on tarkoitus järjestää ympäri vuoden, Luukkanen kertoo.

Kirjoittaja:
Matti Saarela