Categories
Artikkelit

Etelä-Karjalan kansalaisopisto täyttää kymmenen vuotta

Kansalaisopisto. Kurssitarjonta halutaan pitää laajana säästöpaineista huolimatta.

Piia Kaskinen

Miksi kansalaisopisto täyttää vasta kymmenen vuotta, rehtori Satu Laari?

— Lappeenrannan työväenopisto ja Saimaan kansalaisopisto löivät hynttyyt yhteen kymmenen vuotta sitten. Yhdistyminen oli järkipäätös, sillä ne vetivät samoja kursseja ja käyttivät samoja opettajia. Viipurista muuttanut työväenopisto olisi viettänyt satavuotisjuhliaan vuonna 2007, kansalaisopistokin ehti toimia 60 vuotta.

 

Paljonko opistolla on kursseja ja kävijöitä?

— Opiskelijoita on vuosittain noin 7 000, osallistujia 13 000. Kursseja on yli 800 ja oppitunteja 19 700. Opisto toimii yli 70 toimipisteessä ympäri maakuntaa.

 

Miten kurssivalikoima on muuttunut kymmenessä vuodessa?

— Maahanmuuttajille suunnattu opetus on lisääntynyt, samoin kansainvälinen toiminta. Panostamme myös verkkokursseihin. Monet kursseistamme keskittyvät materiaalien uusiokäyttöön, joten haemme kestävän kehityksen sertifikaattia opetus-, kasvatus- ja koulutusalojen OKKA-säätiöltä.

 

Miten toiminta rahoitetaan?

— Vuonna 2014 valtion toiminta-avustus kattoi 56 prosenttia kuluista, kaupungin avustus 11 prosenttia, muiden kuntien 2 prosenttia ja opintomaksut 31 prosenttia.

Valtion toiminta-avustus väheni tänä vuonna viisi prosenttia, mutta Lappeenrannan kaupungin tuki säilyi ennallaan.

Säästöpaineita on. Säästöt pyritään toteuttamaan niin, etteivät ne näy ulospäin. Kurssitarjonta halutaan pitää laajana, eikä mitään elämänaluetta jätetä sen ulkopuolelle.

Kirjoittaja:
Piia Kaskinen