Kaukaan biodiesel ei loukkaa Nesteen patenttia

Patenttiriita | Käräjäoikeus hylkäsi vaatimuksen Neste Oilin patentin mitätöimisestä.

UPM ei Helsingin käräjäoikeuden ratkaisun mukaan käytä Lappeenrannan biojalostamollaan Neste Oilin patentoimaa menetelmää. Käräjäoikeus päätti perjantaina hylätä Neste Oilin vaatimuksen vahvistaa patentin antama suoja UPM:n menetelmää vastaan.

Käräjäoikeuden mukaan jäi kuitenkin näyttämättä, että UPM:n menetelmä valmistaa biodieseliä mäntyöljystä olisi sama kuin Neste Oilin patentoima menetelmä. Käräjäoikeuden saaman selvityksen mukaan menetelmissä on eroja, eikä UPM:n siis loukkaa patentin antamaa suojaa.

Neste oli aiemmin yrittänyt oikeuden päätöksellä takavarikoida Kaukaalla tuolloin rakenteilla olleen biojalostamon reaktoritorneja. Neste Oil kuitenkin hävisi jutun.

 

UPM vaati puolestaan teknologiakumppaninsa kanssa käräjäoikeudessa Neste Oilin patentin mitätöimistä. UPM:n mukaan menetelmä ei ole patentin hakemisen aikaan ollut uusi ja keksinnöllinen.

Käräjäoikeus hylkäsi mitätöimisvaatimuksen, koska UPM:n väittämiä perusteita mitätöidä patentti ei ollut.

Helsingin käräjäoikeuden antamat kaksi patenttiriitaan liittyvää ratkaisua olivat yksimielisiä.

 

Jatkossa myös EU-direktiivin tulkinta mäntyöljystä voi vaikuttaa Kaukaan biojalostamon kannattavuuteen. Jos mäntyöljyä ei luokitella tähteeksi, menettää biodiesel merkittävän veroedun. Tuomioistuinkäsittelyn ohella jätemäärittely voi ratketa sitäkin kautta, että mäntyöljy pysyy EU-neuvoston määrittelemällä alustavalla listalla, jossa luetellaan veroetua saavat raaka-aineet.

Kaukaan biojalostamon kaupallinen tuotanto alkoi tammikuussa noin puoli vuotta suunniteltua myöhemmin. Alkuvaiheessa on ollut vaikeuksia, muun muassa tulipaloja.

Kaukaalla on maailman ensimmäinen biojalostamo, joka valmistaa puupohjaista uusiutuvaa dieseliä.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju