Categories
Artikkelit

Lemin tilinpäätös on alijäämäinen

Tilinpäätös. Homekoulun purkaminen rasitti kunnan tasetta.

Matti Saarela

Kuukanniemen koulun poistaminen kunnan taseista kertaeränä rasitti rankasti Lemin kunnan taloutta viime vuonna. Kunnanhallituksen maanantaina käsittelemä tilinpäätös osittaa 830 000 euron alijäämää.

Lemin kunnanhallitus päätti heinäkuussa 2014 purkaa kosteusvaurioiden ja homekasvuston pahasti vaurioittaman koulun.

-Ilman tätä poistoa tulos olisi ollut noin 400 000 euroa plussalla. Sillä summalla olisi katettu aikaisemmin kertyneitä alijäämiä kummasti. Nyt alijäämää kertyi lisää, kunnankamreeri Pentti Pitkänen kommentoi tilinpäätöstä.

Kuukanniemen kouluun Lemin kunnan talous ei kuitenkaan kaadu. Kunnan vuosikate oli reilut 1,1 miljoonaa euroa plussalla.

-Tulos oli nykyisissä oloissa poikkeuksellisen hyvä, Pitkänen sanoi.

Lemin kunnan maksuvalmius on hyvä. Pitkäsen mukaan kassatilanne on nyt parempi kuin vuotta aikaisemmin.

Velkaa Lemin kunnalla on noin neljä miljoonaa euroa. Asukasta kohti velkaa on 1 300 euroa. Lisäksi kunnan omistamilla asunto-osakeyhtiöillä on velkaa.

Lemin kunnan tase ja vuosikate ovat viime vuosina kehittyneet negatiivisesti. Vuosina 2012 ja 2013 kunnan tulot eivät ole riittäneet menojen kattamiseen. Kriisikuntakriteereistä täyttyivät vuonna 2012 vuosikate- ja alijäämäkriteeri, vuonna 2013 alijäämäkriteeri.

 

Pitkäsen mukaan Lemiä ei viime vuoden suuresta alijäämästä huolimatta voi pitää vielä kriisikuntana. Talouden suunta on saatu käännettyä. Ilman Kuukanniemen koulun vaurioitumista korjauskelvottomaksi talous olisi jo nyt tasapainottumassa.

Lemi nosti kuntaveroa viime vuonna.

Kirjoittaja:
Matti Saarela