Nyt tehdään pieniä ja saunattomia

Asuminen. Kaupaksi menevät yksiöt ja pienet kaksiot. Sauna ei ole enää välttämätön. Kolmion hinta keskustassa ylittää jo kipurajan.

Anne Kotiharju

Yksiöt ja saunattomat asunnot tekevät taas tuloaan. Taantuma on kutistanut asuntojen koon ja karsinut niistä kallista varustelua. Trendi näkyy Lappeenrannassa rakenteilla tai suunnitteilla olevissa kovan rahan omistusasunnoissa.

Rakennusliike Jatkeen aluejohtajan Jari Salonen mukaan asuntorakentaminen käy läpi murrosta.

Yksiöitä ei rakennettu Lappeenrannan seudulle juuri ollenkaan pitkään aikaan.

-Buumi alkoi muutama vuosi sitten, kun rahastot ja muut sijoittajat tulivat markkinoille. Heillä on halu saada pieniä asuntoja.

 

Isoja omistusasuntoja ei rakenneta, koska niille ei ole ostajia.

-Isoille ei ole enää kysyntää. Perheasuntojen ostajat eivät nyt tee päätöksiä, koska sen tyyppisten asuntojen tarve on jo pitkälti tyydytetty, selvittää projektijohtaja Timo Kupiainen A1 asunnoista.

A1 asunnot peruskorjaa pieniksi asunnoiksi Raastuvankatu 9:n kerrostaloa Lappeenrannan keskustassa sekä ennakkomarkkinoi Kahilanniemestä hyvin pienistä asunnoista koostuvaa kerrostaloa.

Useimmissa Raastuvankadun talon asunnoissa on sauna.

-Mutta ei kaikissa. Perushintaa saa laskettua alas ilman saunaa, ja saunattomia on myös tehty.

Sijoittajat ovat myös liikkeellä.

-Heitä näkyy, jos on tarjolla hyvällä paikalla hyvään hintaan sopivan kokoinen. Kun asuntokauppa ei käy, vuokrataan.

 

Kupiainen hämmästelee Lappeenrannan keskustan asuntohankkeiden määrää.

-Kun meille kohta valmistuu Raastuvankadulle 40 pientä asuntoa, vähän epäilen, onko muille riittävästi kysyntää keskustassa.

Varte alkaa rakentaa torin laitaan, Evälahti markkinoi Raatimiehenkadun ja Koulukadun kulmaa. Jatke virittelee Valtakadun ja Oleksin kulmaan suurta asuinliiketaloa. Keskustan reunoilla YIT markkinoi Viipurin vanerin alueen uutta kohdetta ja Lemminkäinen Simolantien taloja.

-Näitä on tulossa pilvin pimein huonoista ajoista huolimatta. Saa nähdä, miten niille käy. Päästäänkö aloittamaan?

 

Simolantien varteen rakennettavan uuden asuinalueen asunnot ovat myös pieniä ja saunattomia.

-Pieni napakka kaksio on nyt kysyttyä tavaraa. Eikä sauna ole enää kynnyskysymys. Saunattomia on mennyt yllättävän hyvin kaupaksi, sanoo Lemminkäisen aluejohtaja Seppo Tokkola.

Ennakkomarkkinoinnissa pienimmät asunnot varattiin ensiksi.

-Simolantien kakkostaloon päätettiinkin tehdä vielä vähän pienempiä asuntoja, ja kysyntää on ollut hyvin. Koko ratkaisee.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju