Categories
Artikkelit

Pieni näyttämö aukeaa jo marraskuussa

Lappeenranta. Kaupunginteatterin pienen näyttämön ensimmäinen ensi-ilta on 20. marraskuuta 2015. Suuren näyttämön avajaisia vietetään tammikuussa 2016.

Piia Kaskinen

Lappeenrannan uuden kaupunginteatterin ensimmäinen näytelmä nähdään jo tänä syksynä. Aiemmin on kerrottu, että esitykset alkavat vasta ensi vuoden puolella.

Ensimmäinen ensi-ilta koittaa perjantaina 20. marraskuuta kauppakeskus Isoon-Kristiinaan tulevan teatterin pienellä näyttämöllä.

Suuren näyttämön ensimmäinen ensi-ilta on liki paria kuukautta myöhemmin, 15. — 16. tammikuuta 2016.

 

Kaupunginteatterin syyskausi koostuu kolmesta ensi-illasta. Kaksi ensimmäistä nähdään teatterin ulkopuolella, mutta missä, sitä uusi teatterinjohtaja Timo Sokura ei vielä paljasta. Hän aloittaa pestissään elokuun alussa.

— Jokainen syksyn näytelmistä esitetään eri tiloissa, ja voin sanoa että jokaiselle on löydetty juuri sille näytelmälle sopiva tila. Toivottavasti yleisö osaa niihin perille.

Syyskauden viimeinen näytelmä tuntui järkevimmältä tuoda teatterin tiloihin.

— Tuossa vaiheessa eletään jo sen verran myöhäistä syksyä, että juhla- ja pikkujoulukausi on jo hyvin lähellä. Muun muassa julkisuusarvon takia tuntui järkevältä tuoda näytelmä uuden talon sisälle, Sokura kertoo.

 

Syyskaudella nähtäviä näytelmiäkään Sokura ei vielä paljasta. Ne ovat kuitenkin suhteellisen isoja tuotantoja, hän kertoo.

— Käytännössä ne tulevat työllistämään teatterin koko näyttelijäkaartin syksyn ajaksi. Tiedän, että henkilökunnalta on tulossa joitakin virkavapausanomuksia, mutta en ole niitä vielä nähnyt.

Sokura lupaa kertoa kaupunginteatterin syyssuunnitelmista tarkemmin tämän viikon lopulla.

 

Vielä viime kesänä keskusteltiin, tarvitaanko uudessa teatterissa ylipäätään pientä näyttämöä. Rakennuskustannukset olivat kohonneet, ja urakkatarjoukset ylittivät kaupunginvaltuuston kattohinnaksi asettaman 21 miljoonaa euroa.

Lappeenrannan Teatterikiinteistöt Oy joutui etsimään säästöjä. Se laski, että pienen näyttämön karsiminen säästäisi 1,1, miljoonaa euroa.

Pienen näyttämön kohtalo puhututti puolesta ja vastaan. Lappeenrannan kaupunginvaltuusto päätti sen rakentamisesta joulukuussa 2014.

Lappeenrannan nykyisen kaupunginteatterin viimeiset esitykset nähdään tämän vuoden toukokuussa. Ensi syksynä teatterilla ei ole vakituista esitystilaa. Sellaisen se saa vasta uuden teatterin valmistuessa kauppakeskus Isoon-Kristiinaan.

Kirjoittaja:
Piia Kaskinen