Categories
Artikkelit

Rantala ryhtyy taitovalmentajaksi

LAPPEENRANTA. Tampereelta palanneen Jarkko Rantalan mukaan kaakonkulmaa vaivaa huippuyksilöiden puute. Petri Heino jatkaa NST:n miesten päävalmentajana.

Kalle Sipiläinen

Jarkko Rantala vastaa puhelimeen NST Lappeenrannan juniorien harjoituksista. Seura tiedotti eilen, että viimeiset kolme kautta Tampereen Classicin liigajoukkuetta valmentaneesta Rantalasta tulee NST:n juniorien kilpapuolen koordinaattori.

— Tarkoitus on aloittaa syksyllä, mutta pikkusen tässä kevään korvalla pitää jo tutustua, minkälaisia pelaajia täällä pyörii. 99-syntyneet vielä kohtalaisen hyvin tiedän, mutta siitä alaspäin pojat ovat aika tuntemattomia, Rantala kertoo.

Classicin vuosilta taipalsaarelaisen palkintokaappiin kertyi liigahopean ja -pronssin lisäksi Suomen cupin voitto. Meriitteihin kuuluu myös Suomen U19-poikamaajoukkueen luotsaaminen MM-kultaan vuonna 2011.

NST:ssa Rantalan toimenkuva kattaa pelaajapolun yläpään C2-junioreista aina edustusjoukkueeseen asti.

— Ajatus on, että pystyisin tuomaan jotain uutta taitopuolelle ja yksilövalmentamiseen, kun en ole ensi kaudella minkään joukkueen valmentaja. Samalla sparraisin ja olisin mentori valmentajille.

Taitovalmennusta ei ole tarkoitus suunnata vain NST:lle, vaan kaikille alueelle nuorille pelaajille.

Rantalan mielestä kaakkoisessa Suomessa podetaan taitovajetta. Se näkyy myös NST:n liigajoukkueessa huippuyksilöiden puutteena.

— Alueen salibandy kehittyy vain sitä kautta, että meillä on parempia junioreita. Joudumme antamaan täällä tasoitusta pelaajamassoissa verrattuna moneen muuhun paikkaan. Tietyllä tavalla vaatimus yksittäisille lahjakkaille pelaajille kasvaa silloin vähän liian isoksi, koska täällä ei olisi varaa hukata ketään.

Rantala kuvaa tien olevan pitkä, mutta urheilussa ei yleensä oikotietä tunneta.

— Kerran viikossa pystyy opettamaan vain vähän, mutta sitäkin tärkeämpää on, että pystyisin motivoimaan pelaajia tekemään omalla ajalla niitä samoja asioita.

Rantalan tehtävä kestää ainakin ensi kauden. Mutta jos se jää yhteen kauteen, niin onko vuosi tällaisessa projektissa liian lyhyt aika?

— Valmentamiseni on ollut aina sellaista, etten ole sitoutunut pitemmäksi aikaa kuin vuodeksi. Silti olin Tampereella kolme vuotta, NST:ssä olin viisi vuotta, NST:n naisten kanssa olin viisi vai kuusi vuotta.

— Meillä on koti täällä, enkä näe syytä, etteikö tämäkin tehtävä voisi olla pitempi.

Hänen mielestään vuosikin on parempi kuin ei vuotta ollenkaan.

— En pidä itseäni minään messiaana, mutta pystyn varmasti tuomaan pelaajille jotain ja tuomaan taitovalmennusajattelun tänne. Kyllähän joku muukin pystyy tätä vetämään.

NST:n miesten kauden 2015—16 valmennustiimi on myös selvillä. Päävalmentajana jatkaa Petri Heino, jonka apuna on kesken viime kauden mukaan hypännyt Mikko Hooman. Fysiikkavalmennuksesta vastaa jatkossakin Ville Aapro.

Heinolle tuleva kausi on neljäs miesten päävalmentajana.

Kirjoittaja:
Kalle Sipiläinen