Categories
Artikkelit

Savitaipaleen tilinpäätös plussalla

Tilinpäätös. Kunnanjohtajan mukaan vuosi- ja toimintakatteen pieneneminen on huolestuttavaa.

Outi Salovaara

Savitaipaleen tilinpäätöksen ylijäämä kasvoi ja katteet pienenivät viime vuonna.

Kunnanjohtaja Tapio Iso-Mustajärvi antaa tilinpäätökselle kouluarvosanan 8,5. Ylijäämää olisi saanut olla mielellään enemmänkin kuin toteutunut 450 000 euroa, vaikka rahan jemmaaminen ei olekaan itsetarkoitus.

— Ajat ovat epävarmat ja maan hallitus on surkea. Hallituksen työtä ei voi mitenkään ennustaa. Jos vaikka tulee toinen samanlainen hallitus, niin kunnan talouden on oltava vahva, sanoo Iso-Mustajärvi.

Savitaipaleen kunnanhallitus hyväksyi tilinpäätöksen osaltaan maanantaina.

 

450 000 euron ylijäämä oli iloinen uutinen budjetoidun yli miljoonan euron alijäämän sijasta. Hyvään tulokseen avitti se, että verotuloja ja valtionosuuksia kertyi budjetoitua enemmän. Muitakin syitä oli.

— Henkilökunta oli motivoitunutta ja toimi annettujen määrärahojen puitteissa. Myös päättäjät ovat tiedostaneet tilanteen, kiittää Iso-Mustajärvi.

 

Ikävä puoli tilinpäätöksessä oli se, että kunnan vuosi- ja toimintakatteet pienenivät vuodesta 2013.

Vuosikate kuvaa tulorahoituksen määrää, joka juoksevien menojen jälkeen on käytettävissä investointeihin, sijoituksiin ja lainojen lyhennyksiin. Savitaipaleella vuosikate laski noin kolmanneksella noin 2,3 miljoonasta 1,5 miljoonaan euroon.

Toimintakate eli verotuloilla ja valtionosuuksilla käyttötalouden kuluista katettava summa puolestaan laski Savitaipaleella huomattavasti valtakunnan keskiarvoa enemmän, lähes kahdeksalla prosentilla. Vuoden 2014 päättyessä toimintakate oli 22,5 miljoonaa euroa.

— Nämä soitattavat kelloja, että näitä asioita pitää alkaa tosissaan miettiä, sanoo Iso-Mustajärvi.

 

Savitaipale esimerkiksi palkkasi oman elinkeinoasiamiehen, mikä Iso-Mustajärven mukaan kertoo halusta pelkän säästämisen sijasta rohkeasti kehittää kuntaa.

— Jos kuolema sieltä kautta tulee, niin ainakin on yritetty.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara