Categories
Artikkelit

Sokuran teatteri lukee ja laulaa

Lappeenranta | Mummo aukaisee uuden teatteritalon. Teatterin syksyn väistötilat ovat Kehruuhuone ja Lappeenranta-sali. – (KOTI-liite)

Kaupunginteatteri aloittaa Lappeenrannan uudessa teatteritalossa sarjakuvalla. Teatterin ensimmäinen ensi-ilta on pienellä näyttämöllä nähtävä sovitus lappeenrantalaislähtöisen Anni Nykäsen palkitusta Mummosta.

Sovitusta tarjosi näyttämölle Mikko Kaukolampi, joka myös ohjaa ja käsikirjoittaa näytelmän. Tuleva teatterinjohtaja Timo Sokura sanoo olevansa sarjakuvafani, mutta valintaan vaikutti Nykäsen syntymäkotikuntakin.

— Mummo-sanasta tulee monelle pelkästään myönteisiä mielikuvia. Aika ja sen rajallisuus on ajankohtainen teema. Meidän Mummomme on kuolemanmakuinen kertomus elämänjanoisesta ihmisestä, Sokura kertoo.

Savo-karjalaisittain maailmaa pohtivaa nimihahmoa esittää kaupunginteatterin kokenein ja pitkäaikaisin näyttelijä Marja-Liisa Ketola. Näytelmän lavastaa ja puvustaa Tarja Jaatinen. Ensi-ilta on 20. marraskuuta.

 

Nykyinen teatteritalo sulkeutuu kesäkuussa. Ennen muuttoa uuteen taloon kaupunginteatterilla on kaksi ensi-iltaa väistötiloissa. Kehruuhuoneella nähdään Kohtaamisia ja Lappeenranta-salissa Ennenkuulumatonta!

— Kehruuhuone on tilana houkutteleva, se suorastaan huutaa tekemään teatteria. Lappeenranta-sali on tässä kaupungissa puolestaan paikka, johon ihmiset ovat tottuneet tulemaan viihtymään, Sokura toteaa.

 

Kohtaamisia on näyttelijöiden valitsemia tekstejä sisältävä kooste Sokuran valitsemilta kirjailijoilta Aapelilta, Edgar Lee Mastersilta ja Heikki Salolta. Ne esitetään ilman lavastusta, puvustusta ja teatteritekniikkaa.

— Siinä tapahtuu monenlaisia kohtaamisia. Näyttelijät kohtaavat minut ensi kertaa ohjaajana, ja Kehruuhuone on meille kaikille uusi esiintymistila, Sokura avaa monologeista ja novelleista koostuvan esityksen nimeä.

Ennenkuulumatonta! on puolestaan dramatisoitu potpuri Lappeenrannassa aiemmin esittämättömien musikaalien, kuten Evitan ja Kurjien, suosikkilauluista. Sen kohtauksissa teatteria tekevät myös puvut ja tekniikka.

Kohtaamisia saa ensi-iltansa Kehruuhuoneella 11. syyskuuta. Ennenkuulumatonta! tulee ensi-iltaan Lappeenranta-salissa 23. lokakuuta. Teatterinjohtajana 1. elokuuta aloittava Sokura ohjaa itse molemmat esitykset.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö