Suuri näyttely syntyy säästöillä

Lappeenranta. Kirjasto käyttää budjetin alitukset palautusautomaatteihin. Museot ovat kiinni puolitoista kuukautta.

Petteri Värtö

Jaana Kiero kirjoittaa osoitetta pakettiin ja Noora Niemi kiikuttaa sen muiden lähtevien pakettien luo. Museoassistentit purkavat Etelä-Karjalan museossa ollutta Arjen aakkoset -näyttelyä vähemmän arkisen tieltä.

Museotoimen kuluvan vuosikymmenen satsaus, Karjalan Kannaksesta kertova Avojaloin-näyttely avautuu Etelä-Karjalan museossa ja taidemuseossa 26. huhtikuuta. Sitä ennen esillä on vain museon perusnäyttely.

Avojaloin-näyttelyn vertaista ei ole aiemmin nähty. Museotoimi on sitä työstäessään voinut kokea ison museon arkea. Näyttely on ollut mittava rupeama henkilöstön ja rahan käytön sekä tehdyn työn näkökulmasta.

Palkattu tutkija on tehnyt esitutkimusta ja tutkimusta. Näyttelyllä on myös näyttelyarkkitehti, -graafikko ja -käsikirjoittaja sekä valaistus- ja äänisuunnittelija, mikä on hyvin harvinaista Lappeenrannan museotoimessa.

 

Näyttelyn suureellisen rakentamisen on mahdollistanut muuttunut käytäntö kaupungin toimialojen kirjanpidossa. Jos vuosibudjetin menojen alituksesta syntyy säästöä, rahan saa käyttää omaan toimintaan.

— Käytäntö helpottaa toimintaa ja lisää rahankäytön suunnitelmallisuutta. Budjetin menojen alituksesta tulleet säästöt on käytetty Avojaloin-näyttelyyn, näyttely- ja yleisötyön intendentti Satu Ståhlberg kertoo.

 

Kirjasto- ja kulttuuritoimenjohtaja Päivi-Linnea Pötry kiittelee hänkin mahdollisuutta järkevöittää rahankäytön suunnittelua. Museo rakentaa säästöillään näyttelyä, kirjasto panee omansa palvelujen kehittämiseen.

— Säästöä on tehty tarkoituksella, ja alamme suunnitella palautusautomaattien hankintaa Lappeenrannan maakuntakirjastoon. Lisäksi katsotaan, onko mahdollista ottaa mukaan joku iso lähikirjasto, Pötry sanoo.

Selvitys käynnistyy maaliskuussa. Tavoitteena on saada automaatit käyttöön vuoden loppuun mennessä. Nykyisin palautus hoituu automaatin avulla vain Korvenkylän kirjastossa. Tarve automaateille on suuri.

— Automaatit korvaavat eläköitymisten synnyttämää henkilöstövajetta joiltain osin. Ne myös vapauttavat henkilöstöä lainauksen ja palautuksen rutiinista muuhun asiakastyöhön, jota pitäisi tehdä nykyistä enemmän.

 

Kulttuuritoimen ylijäämä oli yhteensä 164 000 euroa vuonna 2014. Kirjastotoimelta jäi yli 65 000, museotoimelta 134 000, orkesterilta 66 000 ja yleiseltä kulttuuritoimelta 46 000 euroa.

Orkesterin alitus menee soittajien palkkaukseen, yleisen kulttuuritoimen raha on korvamerkitty lastenkulttuurikeskus Metkulle. Kulttuurilautakunta päättää rahojen käytöstä, kun kaupunginvaltuusto on vahvistanut vuoden 2014 tilinpäätöksen.

Pitkä näyttelytauko

Etelä-Karjalan museossa on huhtikuun loppupuolelle saakka avoinna vain perusnäyttely.

Perusnäyttelyyn tutustuminen on ilmaista 10. maaliskuuta lähtien.

Myös Etelä-Karjalan taidemuseo sulkee ovensa nykyisen näyttelyn päättyessä ensi viikonloppuna.

Lappeenrannan museotoimen näyttelynvaihtotauko on poikkeuksellisen pitkä, puolitoista kuukautta.

Tauko päättyy 26. huhtikuuta, jolloin Avojaloin-näyttely avautuu.

Avojaloin on puolestaan esillä harvinaisen pitkään, kahdeksan ja puoli kuukautta.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö