Valtuusto pani pisteen kouluriitelylle

Luumäki. Kunnanvaltuusto päätti lakkauttaa sekä Kirkonkylän että Kannuskosken kyläkoulun. Valtuusto äänesti molempien koulujen kohtalosta erikseen.

Matti Saarela

Kannuskosken kyläkoulun lakkauttamisesta käytiin maanantaina Luumäen kunnanvaltuustossa tiukka äänestys. Kunnanhallituksen esitys voitti äänin 15-12 valtuutettu Anne Marttila-Inkilän (kesk.) esityksen Kannuskosken kyläkoulun toiminnan jatkamisesta.

Kirkonkylän koulun kohtalosta äänestettiin erikseen. Kirkonkylän koulun valtuusto päätti lakkauttaa jo selvällä enemmistöllä äänin 17-10.

Molempien koulujen jatkamista esitti valtuutettu Aki Heikkinen (kesk.). Valtuuston puheenjohtaja Antti Rämä (kesk.) teki pienen neuvottelutauon jälkeen äänestysesityksen, jossa molempien koulujen kohtalosta äänestettiin erikseen. Rämä itse äänesti molemmissa äänestyksissä kyläkoulujen jatkamisen puolesta.

Valtuutettu Pentti Salenius (sd.) esitti ennen asian varsinaista käsittelyä kunnanhallituksen kouluverkkoselvityksen laittamista pöydälle jatkoselvityksiä varten. Salenius perusteli ehdotustaan muun muassa sillä, että hän väitti kouluverkkoselvityksen laatinutta vt. sivistystoimenjohtaja Pekka Hyväristä jääviksi asian valmistelijana.

Valtuusto ei ottanut Saleniuksen näkemyksiä hallintolain jääviyspykälistä täydestä todesta, vaan päätti ottaa kouluverkkoasian käsittelyyn selvin numeroin 20-7.

Valtuusto kuuli asiassa myös Hyväristä. Hän vastasi usean valtuutetun tekemään kysymykseen siirtokuljetuksista, että tarkoitus on järjestää sekä Kirkonseudulla että Kannuskoskella pienille alakoululaisille kuljetukset suoraan Taavetin koululle.

Valtuusto kävi kyläkoulujen lakkauttamisesta lyhyen, mutta kipakan keskustelun. Puheenvuoroja käyttivät pääasiassa kyläkoulujen puolustajat. Heidän puheenvuoroissaan toistuivat samat argumentit, joita on käytetty Luumäellä noin puolentoista vuoden aikana kiivaana käyneessä koulukeskustelussa.

Jotkut valtuutetut muistuttivat myös siitä, että riitely on jo nyt vaikuttanut haitallisesti ihmisten välisiin suhteisiin Luumäellä. Sen vuoksi asia on syytä vihdoin päättää ja laittaa piste kiistelylle.

Kirjoittaja:
Matti Saarela