Categories
Artikkelit

Yli 3 000 uutta ravintolapaikkaa Lappeenrantaan

Syöminen. Ruokapaikkojen pudotuspeli alkaa keskustassa. Kahviloiden määrä kasvaa ja liharuuan tarjonta lisääntyy.

Petteri Värtö

Lappeenrannan keskustan ruokatarjonta saa uuden mittakaavan kevään aikana. Keskustaan avautuu yli 3 000 uutta ravintolapaikkaa huhti—toukokuussa. Jokainen toimija uskoo oman konseptinsa kilpailukykyyn.

— Aiomme pärjätä uniikeilla ravintoloilla, joissa ruoka laitetaan ilman puolivalmisteita. Kuluttaja kaipaa kunnolla tehtyä ruokaa, ravintola- ja keittiötoimenjohtaja Mikko Kinnari Kolme Kiveä Ravintoloista sanoo.

Kolmea Kiveä avaa espanjalaistyylisen La Olivan Valtakadulla Tang Capitalin tiloissa torstaina. Aasialainen Tang Capital puolestaan avautuu freesatulla konseptilla ja laajenevalla tarjonnalla Isossa-Kristiinassa.

Ravintola-alan trendi on rentous. Se on merkinnyt fine dining -ravintoloiden alasajoa samalla kun syöjien kiinnostus käsintehtyyn ruokaan on kasvanut. Tältä pohjalta Kolme Kiveä uskoo ketjupaikkojen talttuvan.

 

Tarjonnan lisääntyminen on kauppa- ja ravintolaketjujen masinoimaa. Etelä-Karjalan Osuuskauppa (Eekoo) avaa kolme ravintolaa Cityn nurkalla ja kolme kauppakeskus Isossa-Kristiinassa. Eekoon paikkojen lisäksi Ison-Kristiinan ravintolamaailmassa avautuu kuusi kahvilaa, viisi ravintolaa ja yksi pubi. Kauppakeskuksen uusista paikoista kolme on pieniä yksityisiä yrittäjiä ja loput kansallisia tai ylikansallisia ketjuja.

— Kaikki ovat erityyppisiä toimijoita, joten ravintolamaailmassa on kaikkea kaikille. Halusimme pitää erilaisista toimijoista kiinni, kauppakeskuksen omistavan Cityconin hankekehityspäällikkö Heikki Alén kertoo.

Ison-Kristiinan 2 000 ravintolapaikkaa on yhdeksän prosenttia kaupallisista neliöistä, vähemmän kuin muissa Cityconin keskuksissa. Alénin mukaan toimiva kokonaisuus edellyttää 10 prosenttia juomaa ja ruokaa.

 

Pienten ja isojen toimijoiden lisäksi kuluttajista kilvoittelevat liikeideat. Isoon-Kristiinaan tulee lounasleipä-, salaatti- ja smoothietarjontaa, mutta myös liharuokaa, jota annostelevat lautasille La Oliva ja Eekookin.

— Eri toimijat ovat olleet liikkeellä toisistaan tietämättä. Näyttää siltä, että Lappeenrannassa on ollut pihvin mentävä aukko. Aika näyttää, riittääkö asiakkaita kaikille, Eekoon toimialajohtaja Pertti Timonen toteaa.

Eekoo palaa ravintolakartalle isosti. Se päivittää ravintolansa nykyaikaan ja muuttaa hotelli Lappeen vuosia lähinnä tilauskäytössä olleet ravintolapaikat takaisin asiakaspaikoiksi. Kysynnän lisäys on tavoitteena.

— Asiakkaiden määrä ei kasva samassa suhteessa kuin asiakaspaikkojen määrä. Keskustan ravintoloiden asiakasliikenne muuttuu, mutta jos kuluttajalla on hyviä syitä liikkua, kaikki hyötyvät, Timonen ennustaa.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö