Categories
Artikkelit

Ylös, ulos ja Jerusalemiin

Lappeenranta | Lauritsalan seurakunta on järjestänyt Ylös Jerusalemiin -tapahtumaa jo vuodesta 1982 lähtien.

Jeesuksen kärsimysnäytelmä esitetään Lauritsalassa pääsiäispyhien alkajaisiksi. Lauritsalan seurakunta on järjestänyt Ylös Jerusalemiin -tapahtumaa jo vuodesta 1982 lähtien.

Seppo Nevalainen on osallistunut näytelmään talkoolaisena kymmeniä kertoja. Hän ei ollut mukana tapahtuman ensimmäisinä vuosina, mutta kävi tuolloin katsomassa esityksen.

Muutamana viime vuonna Nevalainen ei osallistunut esitykseen, mutta taas tänä vuonna hän on mukana. Hän on itselleen tutussa roolissa kertojana.

Kokemuksesta on apua opettelussa. Kertojan vuorosanat palautuivat melko nopeasti mieleen, kun hän niihin perehtyi.

– Kertoja joutuu liikkumaan paljon. Minun pitää kiinnittää huomiota siihen, ettei edestakaisin liikkuminen häiritse esitystä.

Ylös Jerusalemiin on jo aikaa sitten muodostunut perinteeksi. Seppo Nevalainen kokee samoin kuin monet esittäjät tai yleisö.

– Pääsiäinen alkaa, kun on käynyt Ylös Jerusalemiin -tapahtumassa.

Alkuvuosina Nevalainen esiintyi useissa rooleissa, muun muassa Pilatuksena.

 

Ylös Jerusalemiin järjestettiin aiemmin seurakuntatalossa ja kirkossa. Tapahtumapisteet olivat hajallaan molemmissa paikoissa, ja katsojat kulkivat tapahtumasta toiseen.

Esitys siirtyi kokonaan kirkkoon alttarin eteen, kun seurakuntataloa peruskorjattiin. Seurakuntatalon remontti valmistui, mutta tapahtuma jäi kirkkoon.

Nevalaisen mielestä näytelmä toimii parhaiten yhdessä paikassa, ja samaa on sanonut moni muukin. Tapahtuma säilyy jäntevänä, kun ei tarvitse siirtyä paikasta toiseen.

Ylös Jerusalemiin vierailee kiirastorstaina Kanavansuun ja Kaukaan kouluilla. Koululuokat ovat monena vuonna käyneet katsomassa esitystä.

1980-luvun alussa Ylös Jerusalemiin herätti laajaa huomiota, koska vastaavanlaisia tapahtumia järjestettiin vain harvassa paikassa. Esitystä tultiin katsomaan ympäri Etelä-Karjalaa.

Sittemmin vastaavia kuvaelmia on alettu järjestää muissakin kirkoissa ja seurakunnissa.

 

Ylös Jerusalemiin

Tapahtuma alkoi vuonna 1982 lähetyssihteeri Paula Kaapron ideasta. Hän halusi rikastuttaa luterilaista pääsiäisen viettoa. Tapahtumasta tuli heti suosittu.

Esitykset tällä viikolla Lauritsalan kirkossa:

Pitkäperjantaina 3. huhtikuuta kello 14 ja kello 20.

Lauantaina 4. huhtikuuta kello 14 ja kello 15.

Esitys kestää noin puoli tuntia.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen