Categories
Artikkelit

Eniten jännittää iso lava

Lappeenranta. Nuori näyttämö -esitykset antavat teatterinuorille kokemuksen ammattiteatterista. Paikallinen teatterifestari on ensi viikolla.

Maaria Drake

Ensi-illat ovat ohi. Nuori näyttämö -hankkeen paikalliset ryhmät jännittävät vielä Lappeenrannan kaupunginteatterissa esitettäviä näytöksiä.

— Jukola-salin lavalla on niin paljon tilaa, joka pitäisi täyttää! taidekoulu Estradin lavaan tottunut Elsa Kääriä paljastaa jännityksen aiheen.

Ensi viikon tiistaina ja keskiviikkona kaupunginteatterin lavoilla nähdään neljä eri näytelmää. Kolme ryhmistä on Estradin perus- ja syventävistä opinnoista ja yksi Lappeenrannan lukioista.

 

Valtakunnallinen Nuori näyttämö -hanke yhdistää nuoret teatterin harrastajat, ammattiteatterit ja näytelmäkirjailijat. Pilottihanke käynnistyi vuonna 2013 kuudessa kaupungissa: Helsingissä, Turussa, Kajaanissa, Jyväskylässä, Rovaniemessä ja Lappeenrannassa. Ensimmäiset tuotokset nähdään nyt.

Lappeenrannassa hanketta vetää kaupunginteatterin näyttelijä Sanna Kemppainen. Estradin näytelmät on ohjannut Heidi Parkkinen ja Lyseon näytelmän Marika Kesseli.

 

Näytelmien tekstit ovat upouusia ja ammattilaisten kirjoittamia. Estradin nuoret esittävät Anna Krogeruksen Kaarnan, Ari-Pekka Lahden Senga Senganan ja Tove Appelgrenin Zoon ja Lukioteatteri Tuomas Timosen Keltaisen pallon.

Tekstit eivät olleet helppoja. Teemat ovat rankkoja — on pedofiliaa, perhesurmaa, prostituutiota. Teemoihin on syvennytty ja niistä on keskusteltu, jotta on pystytty sekä etääntymään tarpeeksi että ymmärtämään roolihahmoja.

— Kirjoittajat eivät lähteneet kirjoittamaan ensisijaisesti nuorille. Näissä teksteissä olisi tekemistä ammattilaisillakin, ja nämä näyttelijät ovat 11—21-vuotiaita, Kemppainen sanoo.

Ilona Jalkanen esittää Senga Senganassa yhtä päärooleista.

— Vaikeinta oli se, miten tuoda voimakkaat tunteet aidosti esille ja miten samaistua rooliin, hän kertoo.

Juuri näyttelijäntyössä nuorten apuna on ollut kuraattori Kemppainen.

— Sannan kommentit ovat vieneet meitä tosi paljon eteenpäin. Ollaan saatu kuulla suoraan, jos joku ei näytä hyvältä. Rakentavasta kritiikistä on enemmän apua kuin jos sanotaan vain, että menee hyvin, Pinja Kuntola Kaarna-näytelmän ryhmästä pohtii.

Kaupunginteatterin näytösten lisäksi nuorilla on vielä toinenkin jännityksen aihe. Neljästä näytelmästä yksi pääsee Turun valtakunnallisella Nuori näyttämö -festivaalilla Åbo Svenska Teaterin lavalle toukokuun puolivälissä.

Valinnan tekee raati, joka koostuu Nuori näyttämö -hankkeen edustajista sekä kaupunginteatterin työntekijöistä.

Kisailua ryhmien välillä ei silti ole, nuoret vakuuttavat.

— Emme ota tätä kilpailuna. Kannustetaan toisiamme ja sitä ryhmää, joka pääsee esittämään Turkuun.

 

 

Nuori näyttämö -paikallisfestivaali Lappeenrannan kaupunginteatterissa: ti 5.5. Keltainen pallo (Lukioteatteri), Kaarna (Estradi); ke 6.5. Senga Sengana (Estradi) ja Zoo (Estradi). Esitykset ovat maksuttomia, liput haettavissa teatterin lipunmyynnistä. Esityksiä myös Estradilla ja pääkirjastolla.

Kirjoittaja:
Maaria Drake