Kehruuhuoneesta tuli perheyritys

Lappeenranta. Linnoituksen Kehruuhuone avataan torstaina. Toimitusjohtaja Sari Kaasisen tytär Kiisa Kemppainen toimii kulttuuritalon palvelujohtajana ja mies Petteri Ukkola hallintopäällikkönä.

Maaria Drake

Kehruuhuone Lappeenrannan Linnoituksessa aloittaa neljännen elämänsä vappuaattona. Silloin avataan uuden kulttuuri- ja tapahtumakeskuksen ovet.

Vuonna 1816 käyttöön otettu rakennus toimi alkujaan nais- ja hiukan myöhemmin miesvankilana. Sotien aikana rakennus oli valtion ja puolustusvoimien käytössä. Kolmas vaihe alkoi sotien jälkeen, kun rakennuksesta tuli Suomen ensimmäinen osakeyhtiömuotoinen urheilutalo.

Neljännen elämän puhalsi henkiin yrittäjä Sari Kaasinen. Kaupunki linjasi vuonna 2011, että rakennus kunnostetaan kulttuuri- ja tapahtumakäyttöön, ja viime keväänä tilan toimijaksi valittiin Kaasinen työryhmineen.

Kunnostustyöt on nyt tehty. Kehruuhuone on valmis vieraille ja tapahtumille.

 

Kehruuhuoneella järjestetään säännöllistä ohjelmaa musiikkitapahtumista myyjäisiin. Tilat ovat vuokrattavissa esimerkiksi perhejuhlia tai seminaareja varten.

Suurin tila on valoisa Kehruusali, jonne mahtuu noin 300 henkeä. Siellä järjestetään Kehruuhuoneen yleisötapahtumat.

Kehruusalin yhteydessä on kahvila-ravintola. Ulos tulee terassialue.

Omien tapahtumien ja kahvila-ravintolan kantavat teemat ovat moderni karjalaisuus, lähikulttuuri ja -ruoka.

— Leipomotuotteiden lisäksi päivittäin on tarjolla lounas sekä niin sanottu terassiruokalista. Illalliskattauksen saa tilauksesta, kertoo Kehruuhuoneen palvelujohtaja Kiisa Kemppainen.

 

Kehruumestarin mukaan nimetyssä Sofia-kabinetissa sekä kudontamestarilta nimensä saaneessa Agatha-kabinetissa on molemmissa tilaa noin 40 hengelle.

Sofian ja Agathan lisäksi rakennuksessa on kolmaskin, hieman pienempi kabinetti, jota ei ole vielä ristitty. Se on tehty latriinin, entisen ulkohuussin, paikalle. Tilan seinät ovat alkuperäiset, eli 1880-luvulta. Samoin on uuni, joka ei tosin ole käytössä. Huone odottaa vielä lopullista sisustamista.

Alkuperäistä rakennusta näkyy muissakin tiloissa. Esimerkiksi sisäpihan puoleiset ikkunat sekä Kehruuhuoneen katto ja hirret ovat alkuperäiset, toki osin entisöidyt.

— On säilytetty niin paljon alkuperäistä kuin oli mahdollista, Kaasinen sanoo.

Korjaukset maksoivat noin 1,8 miljoonaa euroa, josta EU-rahoituksen osuus oli puoli miljoonaa ja Keisarinaseman vakuutuskorvausten yli 300 000 euroa.

 

Ovet avataan torstaina kello 12. Iltapäivän aikana nähdään kello 14 ja 18 draamallinen esitys Kehruuhuoneen historiasta. Sen esittää Raili Leino. Keikkalavan korkkaavat illalla Heidi Bergbacka ja Miitri Aaltonen. Vappupäivän brunssi on jo loppuunvarattu.

Avausviikonloppuna Lasten lauantaissa esiintyy lastenmusiikkiyhtye Mimmit. Lauantai-iltana pidetään tanssit.

Kehruuhuone on vapusta lähtien auki joka päivä. Arkisin ovet ovat avoinna kello 9—20, viikonloppuisin tapahtumista riippuen myöhempäänkin.

 

Kehruuhuoneen tapahtumia

Pikku prinssi -lastennäytelmä 20.5.—5.6.

Kesätorit torstaisin 4.6.—27.8.

Humppaa & skumppaa 25.—28.6.

Kehruuhuoneen juhannus 19.6.

Västinki — kalevalaisen soiton ja laulun päivät 29.7.—1.8.

Linnoituksen Vanhan kaupungin päivät 7.—9.8.

Sakonat 29.10.—1.11.

Kehruuhuoneen joulu 29.11.—31.12.

Lasten lauantait kuukausittain.

Puolenpäivän soitto heinäkuussa päivittäin — eri esiintyjiä.

Kirjoittaja:
Maaria Drake