Lassi Tuovi Besiktasissa kuin kotonaan

Koripallo. Lassi Tuovi on sopeutunut suurseura Besiktasin valmentajaksi mainiosti. Työympäristö on hyvin erilainen kuin Lappeenrannassa.

Anssi Silvennoinen

Besiktasin koripallovalmentaja Lassi Tuovi pääsi tiistaina osalliseksi yhdestä Turkin historian suurimmista sähkökatkoista. Lähes koko maa pimeni.

-Meiltäkin meni sähköt kahdesti tänään: juuri ennen harjoituksia ja heti niiden jälkeen, Tuovi kertoi puhelimitse Istanbulista.

-Nyt muuten lähti sähköt taas. Nyt ollaan pimeässä koko kuntosali.

Tuovi ja päävalmentaja Henrik Dettmann palkattiin turkkilaiseen jättiseuraan helmikuun lopussa. Kuukausi yli 14 miljoonan asukkaan metropolin ylpeydenaiheen ytimessä on tehnyt vaikutuksen Namika Lappeenrannan kasvattiin.

-Arki on ihan leppoisaa. Saan tehdä paljon hommia, mutta puitteet ovat huippuluokkaa: henkilökunta ja fasiliteetit. Työnteosta pääsee nauttimaan aika lailla.

 

Dettmann on Besiktasin yli 82-vuotiaan miesten koripallojoukkueen ensimmäinen ulkomaalainen päävalmentaja. Suomalaiset palkattiin viemään aneemisesti kautensa aloittanut joukkue pudotuspeleihin.

Nyt Besiktas on kolmen ottelun voittoputkessa.

-Voittaminen on voittamista kaikissa urheilukulttuureissa, mutta varsinkin täällä. Vaikka peliesitys ei olisi ollut paras mahdollinen, voiton jälkeen kaikki ovat iloisia ja seuraava viikko menee aika huolettomasti, Tuovi kertoo.

Itse koripalloilu on koripalloilua kaikkialla, mutta joukkueen koko muu arki on Turkissa hyvin erilaista kuin Suomen Korisliigassa.

-Nämä pelaajat ovat staroja täällä. Asioidenhoitajia ja mediaa pyörii.

Tuovi kotiutui erilaiseen ympäristöön nopeasti.

-Uutuudenviehätys vaihtui turvalliseen tunteeseen, kun nimet alkoivat muistua ja alkoi tulla yhteistä huumoria ja tarinaa.

 

Tuovin päivä kuluu tavallisesti yhdeksästä yhdeksään Besiktas-areenalla, jossa toimivat seuran miesten ja naisten koripallo- ja lentopallojoukkueet.

-Se on tuolla ylhäällä rinteessä toimistoineen. Nyt olen kompleksissa, jossa on yksi Istanbulin hienoimmista liikuntakeskuksista, jossa on myös kauppoja, ravintoloita ja partureita. Tämä on hallin kanssa samassa rakennuksessa, mutta vähän kuin alakerrassa.

Besiktasin valmennustiimiin kuuluvat Dettmannin ja Tuovin lisäksi kolme apuvalmentajaa ja fysiikkavalmentaja. Areenalla on joukkueille oma lääkäri ja useita fysioterapeutteja.

-Käytävillä pyörii päivän aikana kymmeniä ihmisiä, joita pääsee morjenstelemaan.

Dettmannin ei tarvitse avata ovea joka kerta itse.

-Päävalmentaja nauttii sellaista arvostusta, johon näissä maissa urheilussa on totuttu. Se on ollut ihan mahtavaa huomata.

Tuovi asuu vielä hotellissa. Asunto ja oma auto ovat tulossa jossain vaiheessa.

-Istanbulin liikenneruuhkat ovat verrattavissa Moskovaan. Täkäläiset ovat hukanneet rahaa aika paljon, kun ovat maalanneet viivoja asfalttiin. Ei niitä yksikään auto kunnioita. Kaistoja ei ole. Mennään sinne minne mahtuu. Vetoketjuperiaatteella kiilaillaan. Saa sitten nähdä miten Karjalan poika pärjää.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen