Categories
Artikkelit

Muutakin kuin museo

Kotkaniemi. Svinhufvudin kotimuseon yhteyteen remontoidaan kokoustiloja ja kahvila. Rakennustyöt alkavat aikaisintaan ensi syksynä.

Jonna Mielonen-Jumisko

Presidentti Svinhufvudin kotimuseon remonttisuunnitelmat ovat valmiit. Luumäen Kotkaniemessä sijaitseva museon alakerran huoneet restauroidaan. Yläkerrassa olevat makuuhuoneet muutetaan kokoustiloiksi.

-Museotoiminta itsessään ei ole kannattavaa. Alueella on oltava muuta oheistoimintaa, ja sitä tarkoitusta varten kokoustilat ovat oikein hyvät, Kotkaniemi-säätiön asiamies Mari Kurkan sanoo.

Lisäksi museon ja kokoustilojen yhteyteen rakennetaan 40-paikkainen kahvila ja keittiö. Suunnitelmissa siintää myös saunarakennus, joka rakennettaisiin Svinhufvudin vanhan pyykkitupa- ja saunarakennuksen tilalle. Sitä tuskin kuitenkaan rakennetaan vielä, Kurkan toteaa.

 

Remontti alkaa alustavan aikataulun mukaan ensi syksynä, kertoo Museoviraston yli-intendentti Miia Perkkiö. Aikataulu riippuu valtion rahoituksen toteutumisesta.

Svinhufvudin kotimuseon omistaa valtion Senaatti-kiinteistöt, joka myös toteuttaa remontin. Museovirasto maksaa tiloista vuokraa.

Museotoiminnasta vastaa jatkossakin Kotkaniemi-säätiö.

Museo on kiinni ainakin seuraavat kaksi kesää. Alustava tavoite on avata kunnostettu museo yleisön ihailtavaksi vuonna 2017, jolloin vietetään itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaa.

-Kaikkien tahtotila on, että tavoite toteutuu, Kurkan toteaa.

 

Kotkaniemen museon kohtalo oli avoin sen jälkeen, kun Museoviraston rakennuksia siirrettiin Senaatti-kiinteistöjen hallintaan vuoden 2014 alussa. Ensimmäisen suunnitelman mukaan Kotkaniemi oli menossa myyntiin.

Myöhemmin Museovirasto päätti kuitenkin vuokrata tilat.

-Suuri merkitys oli paikallisten ja Kotkaniemi-säätiön aktiivisuudella, Perkkiö sanoo.

Kunnostustöiden suunnitelmat maksavat 146 000 euroa. Siitä 70 prosenttia saadaan Euroopan aluekehitysrahastosta. Loput maksaa Museovirasto.

Rakennustyön arvioidaan maksavan yli kolme miljoonaa. Sen maksaa valtio.

Kirjoittaja:
Jonna Mielonen-Jumisko