Pallonlahden sirpalepommi yksi monista

Lappeenranta. 50 kilon pommi oli toimintakunnossa ja makasi parin metrin syvyydessä lähellä rantaa.

Seija Hackman

Puolustusvoimat nosti keskiviikkoaamuna Lappeenrannan Pallonlahden pohjasta jälleen yhden sodanaikaisen lentopommin. Kyseessä oli neuvostoliittolaista alkuperää oleva 50 kilon sirpalepommi.

Edellisen kerran samalta alueelta, pienen matkan päästä Rakuunamäen rannasta, nostettiin 50 kilon pommi lokakuussa. Tuolloin kyseessä oli palopommi.

Nyt nostettu pommi havaittiin jo syksyllä, mutta sen nostaminen jätettiin parempiin olosuhteisiin.

Kyseessä oli yksittäinen pommi, eikä lähellä näkynyt muita. Nosto-operaatiosta vastuussa ollut kapteeni Kimmo Kulonen Karjalan prikaatista kertoo, että pommeja voi silti olla alueella runsaasti.

-Laajaa kartoitusta ei ole tehty. Sellaista aloiteltiin viime vuonna, mutta tietoa ei ole, milloin sen jatkamiseen on resursseja.

 

Keskiviikkona nostetun pommin räjähdysaineet olivat kunnossa ja sytytin oli paikallaan.

-Se oli kuitenkin sellaisessa tilassa, että se uskallettiin siirtää, Kulonen kertoo.

Aluetta ei ollut tarpeen evakuoida, mutta raivausalue eristettiin yleisöltä.

Nostoa valmisteltiin jo tiistai-iltana, jolloin jokunen ohikulkija osui paikalle kuvaamaan valmisteluja. Keskiviikkoaamuna raivausporukka sai työskennellä alueella yleisöltä rauhassa. Puolustusvoimien työrauhan turvasi Kaakkois-Suomen poliisi.

Pommi saatiin kuljetettua kuorma-autolla jo aamupäivän aikana Taipalsaarelle puolustusvoimien ampuma-alueelle. Siellä se valmistauduttiin tekemään vaarattomaksi polttamalla.

 

Sodanaikaisia pommeja on maastossa ja vesissä eri puolilla Suomea, varsinkin Lapissa, vielä paljon.

Lappeenrannan Pallonlahden pommi oli alle sadan metrin päässä rannasta parin metrin syvyydessä. Upoksissa olevista pommeista ei Kulosen mukaan ole vaaraa vesillä liikkujille.

-Mutta jos sukeltaa ja käsittelee pommia, sitten vaaraa kyllä on, hän huomauttaa.

Kulonen muistuttaa, että räjähteet ovat aina vaarallisia. Pommin tai sellaiseksi epäillyn löytäjän ei pidä käsitellä pommia itse, vaan löydöistä on ilmoitettava hätänumeroon 112.

Viime vuonna Kemissä paljastui tapaus, jossa nuori mies oli säilyttänyt sodanaikaista tykinammusta autotallissa ja kerännyt sinne muitakin räjähteitä. Tallissa räjähti, minkä seurauksena yksi henkilö kuoli ja toinen loukkaantui.

Kirjoittaja:
Seija Hackman