Categories
Artikkelit

Rauha työllistää noin 170 ihmistä

Matkailu. Saimaan rannan matkailualueen nykyinen työpaikkamäärä on nyt noin puolet odotetusta.

Outi Salovaara

Rauhan matkailualueella työskentelee kesäsesongin aikaan liki 170 ihmistä. Sesongin ulkopuolella alue tarjoaa töitä noin 140:lle.

Lisäksi Rauhassa on runsaasti välillisiä työpaikkoja. Esimerkiksi Holiday Clubin siivouksesta huolehtii noin 40 siivoojaa. Lisäksi yhtiön parhaillaan käynnissä oleva loma-asuntorakentaminen työllistää kymmeniä ihmisiä.

Työpaikkamäärä on nyt alle puolet siitä, mitä Rauha-investoinneilta pitkällä tähtäimellä odotetaan. Tammikuussa 2010 Holiday Club Resortsin kylpylä-hotelli-investoinnin varmistuttua arvioitiin, että maakuntaan tulee sen mukana 250 suoraa uutta työpaikkaa ja välillisiä toinen mokoma.

 

Vuodepaikkoja arvioitiin tulevan alueelle vuoteen 2020 mennessä yhteensä 8 000. Holiday Clubilla niitä on syksyllä valmistuvien investointien jälkeen lähes 2 000. Muiden omistuksessa olevissa lomakiinteistössä on vuodepaikkoja arviolta saman verran.

— Uskon edelleen, että alue rakentuu suunnitelman mukaisesti ajan mittaan. Olemme edenneet koko ajan ja saavuttaneet uusia tavoitteita. Esimerkiksi Etelä-Karjalan majoitusvuorokausista jo kolmannes on meillä, sanoo Holiday Club Saimaan hotellinjohtaja Jussi Valtola.

Esimerkiksi viime viikonloppuna hotelli oli täynnä. Vähentyneet venäläisasiakkaat on Rauhassa on pystytty pitkälti korvaamaan kotimaisilla — ja venäläisetkin näyttävät olevan palaamassa.

 

Holiday Clubin lisäksi Rauhassa on toistakymmentä pienyritystä, joista suurin osa on sijoittunut Capri-kauppakeskukseen. Caprin liiketiloissa on jonkin verran ollut vaihtuvuutta, ja tälläkin hetkellä kolme liiketilaa on tyhjillään.

Rannassa vanhassa pesularakennuksessa vuosia ollut urheiluvälineliike muutti jokin aika sitten pois alueelta, ja tilat jäivät tyhjilleen.

Vieressä oleva kalaravintola Section Seven sen sijaan jatkaa ja aikoo kehittää toimintaansa muun muassa rakentamalla uuden terassin.

Section Sevenin yrittäjä Markku Partanen on tyytyväinen, että Holiday Clubin uudet lomatalot valmistuvat pian ravintolan viereen. Sen myötä naapurusto vihdoin muuttunee rakennustyömaasta tyylikkääksi kylpyläalueeksi.

 

Valtola haaveilee ajasta, jolloin paikalliset ylpeinä vievät vieraansa iltakävelylle ihailemaan valmiiksi rakennettua Rauhan aluetta. Hän odottaa esimerkiksi sitä, että Rauhaan tulee uimaranta ja niin paljon ravintoloita, että matkailija voi joka ilta ruokailla eri ravintolassa.

Työtä on vielä jäljellä. Esimerkiksi loma-asuntomessualue on edelleen epäsiisti, eikä hylätty aavelaiva ole kadonnut Rauhan laiturista.

 

Yrittäjät pettyneitä laihaan markkinointiin

Seikkailupuistoa pyörittävä Eco Adventure Finland on yksi Rauhan alueen pienistä matkailuyrityksistä. Se aikoo investoida alueelle lisää ja luoda siten uusia työpaikkoja.

Osakas Sascha Kronenbach ei ole täysin tyytyväinen esimerkiksi alueen siisteyteen ja kyltitykseen, ja markkinointi saa pyyhkeitä.

— Holiday Clubilla on jonkinlainen näkyvyys, mutta alueena tämä on jäänyt unohduksiin.

Kronenbachin mielestä kaupunki on keskittynyt markkinoinnissaan Lappeenrannan Linnoitukseen, hiekkalinnaan ja satamaan, mutta Rauhasta kertominen on jäänyt lapsipuolen asemaan.

 

Myös yrittäjä Antti Harinen Saimaa Adventuresista kaipaisi lisää markkinointia, vaikka Holiday Clubin yhdeksi omistajakseen saaneen yrityksen oma tilanne on hyvä.

— Maakunnassakin on ihmisiä, jotka eivät tiedä mikä Rauha on, Harinen sanoo.

Talvella perustettu Saimaan matkailuyrittäjät -yhdistys kokoaa alueen pienemmät yrittäjät yhteen ja yrittää saada heidän äänensä kuulumaan paremmin.

 

Holiday Club Saimaan hotellinjohtaja Jussi Valtola ymmärtää pienyrittäjien huolen. Samalla hän muistuttaa liiketalouden laeista: Rauhassa mennään veturiyrityksen vetämänä.

— Kun Holiday Clubilla on paljon asiakkaita ja talo täynnä, se säteilee ympäristöön. Toisaalta mitä laadukkaampia muiden yritysten palvelut ovat, sitä paremmin asiakkaat löytävät tänne, hän toteaa.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara