Categories
Artikkelit

Requiem haastaa kuorolaiset

Lappeenranta. Klassinen kuoro vaatii laulajiltaan paljon. Juuri siksi Leena Priha viihtyy kuoron riveissä.

Maaria Drake

Leena Priha on tuttu näky Lappeenrannan maakuntakirjastossa, mutta moniko tiesi, että kirjaston palvelujohtaja on myös kultakurkku? Priha laulaa Etelä-Karjalan klassisessa kuorossa alttona ja toimii kuoron sihteerinä.

Kuoro esiintyy lauantaina Lappeen Marian kirkossa. Kapellimestarina toimii Toomas Kapten, säestäjinä pianistit Kristi Kapten ja Timo koskinen ja solisteina sopraano Ksenia Kuchukova ja baritoni Jouni Kokora.

 

Milloin ja miten aloitit lauluharrastuksen, Leena Priha?

— Lauloin jo lukioaikana koulun kuorossa ja otin laulutuntejakin. Sitten laulaminen unohtui moneksi vuodeksi. Muutimme perheen kanssa Lappeenrantaan 1989, ja 1990-luvun alussa aloitin harrastuksen uudestaan Lappeenrannan kamarikuorossa.

 

Mikä kuorolaulamisessa viehättää?

— Laulamisessa ylipäätään viehättää omalla keholla äänen tuottaminen ja jatkuva uuden oppiminen. Kuorolaulussa on hienoa yhdessä tekeminen ja se, että monesta äänestä tulee yksi ääni, kuoron sointi. Kuoro on yhteisö, johon on mukava kuulua.

— Klassinen kuoro on haastava, meillä on paljon harjoituksia, teokset ovat isoja ja vaativia. Meillä on myös loistava johtaja Toomas Kapten, joka saa teokset eloon ja meistä amatööreistäkin irti uskomattomia ääniä ja sointimaailmoja. Hienoa on myös orkesterisäestyksellisten teosten esittäminen.

 

Millaisia kappaleita laulat mieluiten?

— Suosikkiteos on yleensä se, mitä parhaillaan harjoitellaan ja lauletaan! Vaikka siihen saattaa olla myös viha-rakkaussuhde silloin, kun kaikki ei suju. Bach on vaikeaa mutta hienoa. Ylipäätään vanha musiikki viehättää.

 

Esitätte lauantaina Brahmsin Ein deutsches Requiemin. Miten kuvailisit sitä?

— Pidän Brahmsin sävelkielestä: kaikki teoksen osat ovat kauniin melodisia ja vielä kaikilla äänillä. Brahms on taitava harmonian kirjoittaja ja orkestroija. Teoksen osista löytyy myös dramatiikkaa, tunnelmat vaihtuvat laidasta laitaan. Vaikka kyseessä on requiem, teoksen sanoma on kaunis ja lohdullinen.

 

Millaista musiikkia tykkäät itse kuunnella?

— Kuuntelen kaikenlaista, tietysti klassista, mutta sen lisäksi Yle Suomen musiikkianti sopii minulle täydennettynä satunnaisesti jazzilla.

 

Entä millaisesta kirjallisuudesta pidät?

— Jostakin syystä angloamerikkalainen kaunokirjallisuus sopii minulle, sitä luen paljon. Myös uutta suomalaista ja pohjoismaista, uusia hyviä kirjailijoita tulee koko ajan. Viimeisin erinomainen lukukokemus oli Sadie Jonesin Ehkä rakkaus oli totta.

Etelä-Karjalan klassinen kuoro ja Szent István -oratoriokuoro: Ein deutsches Requiem. Lappeen Marian kirkko la 4.4. klo 18.

 

Leena Priha

58-vuotias.

Kotoisin Inkeroisista.

Lappeenrannan maakuntakirjaston palvelujohtaja.

Perheeseen kuuluvat mies ja kaksi aikuista lasta.

Harrastaa kuorolaulun lisäksi liikuntaa, esimerkiksi pyöräilyä ja melontaa.

Kirjoittaja:
Maaria Drake