Categories
Artikkelit

Rundilla ja kotisalissa

Lappeenrannan kaupunginorkesterin ja Rakuunasoittokunnan asenne, koko ja repertuaari poikkeavat toisistaan.

Petteri Värtö

Kaupunginorkesteri ja Rakuunasoittokunta konsertoivat yhdessä vapunpäivänä. Lappeenrantalaiset ammattiorkesterit ovat soittaneet yhteen aiemminkin, mutta niiden lähtökohta musisointiin poikkeaa toisistaan.

Rakuunasoittokunta on orkestereista isompi. Se kasvoi 32-jäseniseksi kokoonpanoksi vuoden 2014 alussa, kun Puolustusvoimat lakkautti soittokuntiaan. Itä-Suomen alueen kolmesta pumpusta karsiutui jäljelle yksi.

Lappeenrannan kaupunginorkesteri (LKO) on Suomen pienin sinfoniaorkesteri. 21 muusikon orkesteri on uusiutunut ja nuorentunutkin viime vuosina. Sen tavoite on ollut kasvaa, mutta talous ei ole antanut myöten.

 

Yhdistäminen Kymi Sinfoniettaan oli LKO:ssa pohdittavana runsas vuosi sitten. Yhdistymisellä olisi syntynyt 34—36-jäseninen orkesteri. Tavoite oli säästö, mutta selvityksen mukaan siitä olisikin koitunut lisäkuluja.

Muusikot vastustivat yhdistymistä. Se olisi merkinnyt työpaikkojen menetystä ja lisääntyvää bussissa istumista. Yhdistynyt orkesteri olisi harjoitellut ja konsertoinut kolmessa kaupungissa sekä rundannut niiden välillä.

LKO tekee Saimaa Sinfonietta -yhteistyötä Mikkelin kaupunginorkesterin kanssa. Se lisää kokoa ja kuuluvuutta, mutta myös matkakilometrejä. Muusikot ovat säännöllisesti valitelleet bussimatkan aiheuttamia rasituksia.

 

Rakuunasoittokunta on keikalla puolet vuodesta. Se kiertää kirkot, koulujen juhlasalit ja konserttisalit Lappeenrannasta Lahteen ja Joensuuhun ja vetää treenaamansa ohjelmiston aina kolmesta neljään kertaa läpi.

Kuuluvuusalueen ohella Rakuunasoittokunnan ohjelmisto on laaja. Muusikot soittavat kaikkea mahdollista klassisesta musiikista marssien kautta sota-ajan iskelmiin ja muuhun viihteeseen kulloisenkin yleisön mukaan.

Saimaa Sinfonietta -yhteistyötä lukuunottamatta jokainen LKO:n konsertti on ainutkertainen. Orkesteri soittaa kulloiseenkin konserttiin harjoittelemansa ohjelmiston yleensä vain kerran kaudessa. Poikkeuksena on Abba.

 

LKO etsii parhaillaan itselleen uutta taiteellista johtajaa. Nykyinen johtaja Tibor Bogányi otti Abba-sovitukset ohjelmistoon ja on hakenut mahdollisuuksia istuttaa orkesteria kevyen ja klassisen musiikin välimaastoon.

Vahva ehdokas LKO:n uudeksi taiteelliseksi johtajaksi, kapellimestari Erkki Lasonpalo, on puolestaan puhunut pienen orkesterin ketteryydestä ja mahdollisuuksista vaikka mihin. Hänestä homma on asennekysymys.

Kevyt tai ketterä, kyse olisi merkittävästä kulttuurisesta muutoksesta. LKO:n muusikoista kaksi esitti hiljan mielipiteitään Etelä-Saimaassa. Toinen paheksui romanttisen eetoksen tulkintaa, toinen pohti viulun suolikieliä.

 

Abba-sovituksilla LKO on jo tavallinen keikkabändi. Vapunpäivänä ne soivat kolmatta kertaa loppuunmyydysti puolen vuoden aikana. Niille löytyisi yleisöä varmasti myös muualta. Pitäisi vain kyetä istumaan bussissa.

 

LKO:n ja Rakuunasoittokunnan Vappukonsertti Lappeenranta-salissa 1.5. kello 14. Johtaa Tibor Bogányi, solisteina Tuuli Takala ja Mikael Konttinen. Loppuunmyyty.

 

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan kulttuuritoimittaja.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö