Categories
Artikkelit

Vierivä kivi ei sammaloidu

Lappeenranta. Koulukatu 1 on Vuoden 2015 talo. VVO:n vuokratalon asukastoimikunnan aktiivisuus teki valitsijoihin vaikutuksen.

Matti Saarela

Koulukadun ja Snellmaninkadun risteyksessä sijaitseva kerrostalo on varmasti monille liikenneympyrään ajaville eräänlainen maamerkki.

Eikä 13 vuotta sitten valmistunut kerrostalo ole ihan mikä tahansa vuokrakasarmi, vaan se on Vuoden 2015 talo. Asumisen päiville lauantaina osallistuneet VVO:n talotoimikuntien puheenjohtajat palkitsivat talon aktiivisen asukastoimikunnan tällä vuosittain jaettavalla nimityksellä.

-Olemme juhlineet yhdessä naistenpäivää ja viettäneet itsenäisyyspäivää. Olemme käyneet yhdessä teatterissa ja katsomassa kosken kuohuja Imatralla, asukastoimikunnan puheenjohtaja Marja-Liisa Koskinen kertoo asukastoimikunnan järjestämästä toiminnasta.

Talon asukkaat huolehtivat yhdessä myös esimerkiksi sisäpihan istutuksista.

-Meillä on talon asfalttipihalla pieni oma alue. Me olemme hankkineet sinne kukkia ja hoitaneet itse niiden istutukset. Järjestämme pihalla myös juhlia.

 

Koskinen on asunut Koulukatu 1:ssä kymmenen vuotta. Hänen mukaansa se on niin kutsuttu senioritalo.

-Tänne on otettu asumaan vain 55 vuotta täyttäneitä. Meidän talon asukkaiden keski-ikä taitaa olla noin 70 vuotta, Koskinen kertoo.

Talossa on 31 asuntoa. Tarkkaa asukaslukua Koskinen ei tiedä. Asukastoimikunnan järjestämiin tilaisuuksiin ja tapahtumiin osallistuu säännöllisesti parikymmentä talon asukasta.

Koskisen mukaan talon suunnittelussa on otettu iäkkäiden ihmisten tarpeet huomioon. Talon kellarikerrokseen pääsee hissillä ja alakerran ulko-ovesta pääsee ulos myös huonojalkainen.

-Sillä on luiska, jota pitkin rollaattorilla pääsee kulkemaan.

 

Yhteisiä tapaamisia varten talon alakerrassa on kokoushuone.

-Se on mukavasti sisustettu. Kokoonnumme siellä joka keskiviikko. Yhdessä olo on rupattelua. Välillä niveliä notkistetaan jumpalla.

-Tämä on ollut aivan ihana paikka asua. Talo sopii tällaiseksi senioripaikaksi myös siksi, että se sijaitsee ihan kaupungin keskustassa. Täältä on helppo lähteä asioille.

Kirjoittaja:
Matti Saarela