Categories
Artikkelit

Art Saimaa syntyi Myrskyluodolla

Lappeenranta. Musiikkiopiston rehtori Hannele Piippo-Fair tuottaa ja ohjaaja Ilari Nummi visio uusimman lappeenrantalaisen kaupunkifestivaalin.

Liisa Kukkola

Ensin konsertti, sitten intiimi klubi-ilta konserttikokemusta jatkaen. Siinä uusimman Lappeenrannan kaupunkifestivaalin, Art Saimaan, periaate.

Viiden konsertin ja klubin festivaali on Lappeenrannan musiikkiopiston rehtorin Hannele Piippo-Fairin sekä teatteri- ja elokuvaohjaaja Ilari Nummen yhteinen tuotanto. Ensimmäisen kerran idea Art Saimaasta nousi esiin kolmisen vuotta sitten, kun musiikkiopisto oli vahvasti mukana Lappeenrannan kaupunginteatterin musikaalissa Myrskyluodon Maija, jonka Nummi ohjasi.

Ilmoille heitetyt ideat saivat tänä keväänä sekä rahoituksen että olennaisen esiintymispaikan:  Etelä-Karjalan rahasto myönsi Piippo-Fairille 15 000 euron apurahan, ja Kehruuhuone valmistui.

Art Saimaa järjestetään tänä vuonna 2.-6. elokuuta.

 

Art Saimaa haluaa laventaa nykyistä, joskus pönöttävääkin konserttikokemusta.

Konsertin ja klubi-illan yhdistämisen tarkoituksena on tarjota yleisölle ja taiteilijallekin enemmän kuin vain konsertissa istumista ja soittamista. Klubi-illoissa yleisö ja artistit istuvat samaan tilaan ja jatkavat sanoilla – ja sävelilläkin – siitä, mihin konsertissa jäätiin.

-Klubit ovat kuin takahuoneita, joissa artistit ja taiteilijat kohtaavat ja puhuvat siitä, mitä äsken yhdessä koimme, Ilari Nummi kertoo.

Nummi on ollut isäntänä vastaavanlaisissa takahuoneissa Helsingissä Pitäjänmäen eli Pitskun kulttuurikirkossa.

Nummi haastattelee konsertin jälkeen muusikoita, ei toimittajana, vaan kollegana.

-Voin tehdä suoriakin kysymyksiä, ja me voimme yhdessä miettiä esimerkiksi, mikä meni hyvin ja mikä meni pieleen. Paljon riippuu aina kulloisestakin taiteilijasta, mihin keskustelu etenee, ja tietenkin yleisöstä, joka pääsee myös ääneen, Nummi sanoo.

-Haluaisimme klubi-illoissa päästä käsiksi konserttien fiilikseen, koska konsertit ovat paljon muutakin kuin vain soitettuja nuotteja, Piippo-Fair sanoo.

 

Musiikkiopiston rehtori Piippo-Fair toivoo, että konsertin ja sen jälkeisestä keskusteluillasta tulisi Lappeenrannassa ilmiö, joka jatkuisi ensimmäisen Art Saimaan jälkeenkin.

-Emme vielä tiedä, tuleeko toista Art Saimaata festivaalina, vai olisiko konserttiryppään sijaan mielekkäämpää järjestää erillisiä konsertti- ja klubi-iltoja esimerkiksi marraskuun pimeinä iltoina, Piippo-Fair sanoo.

 

Art Saimaa

Sanan ja sävelen sylissä 2.8.

Muusikko Sari Kaasisen ja näyttelijä Kaija Pakarisen runorevittelyä vuoropuheluna Ilari Nummen runojen ja Kiril Kozlovskyn pianomuusikin kanssa klo 19 Kehruuhuoneella.

Taiteilijan takahuoneessa -klubi, isäntänä Ilari Nummi klo 20.30 Kehruuhuoneella.

Lauluyhtye Rajaton 3.8.

Lappeen Marian kirkko klo 21.

Klubi-illan järjestäminen konsertin jälkeen Kehruuhuoneella klo 22.30 on vielä epävarmaa.

Myrskyluodon Maija Saimaalla 4. ja 5.8.

Kaupunginteatterin kolme vuotta sitten esittämä musikaali herää henkiin konserttiversiona kahden tunnin Saimaan-risteilyllä saaristolaismenuineen klo 21.30.

Maijana lappeenrantalaislähtöinen Jonna Imeläinen, Jannen roolissa musikaalissa näytellyt Antti Jaakola.

Orkesterissa lappeenrantalaisia muusikoita Jani Polan johdolla.

Tiborin veneessä 6.8.

Lpr:n kaupunginorkesterin vieraileva kapellimestari Tibor Bogányi sellistinä yhdessä huilua soittavan intendentti Milko Vesalaisen sekä pianotaiteilija Ilmari Räikkösen kanssa Kehruuhuoneella klo 19.

Tiborin takahuoneessa klo 20.30 Kehruuhuoneella.

 

Kehruuhuoneen konserttien lippuja ennakkoon Kehruuhuoneelta, muita lippuja 8.6. lähtien lippu.fi -palvelusta.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola