Kaakossa maan kovimmat tupakoitsijat

Terveys. Asiantuntija arvelee, että halpa itätupakka vaikuttaa asiaan. Nuoret kokevat olevansa huonokuntoisempia kuin muualla. Ylipaino on edelleen suuri terveysongelma Suomessa.

Kaisa Juntunen

Suomalaiset ovat vähentäneet tupakointiaan. Poikkeuksen tekevät kaakkoissuomalaiset, jotka käryttävät selvästi enemmän kuin maanmiehet ja -naiset muualla.

Lähes 30 prosenttia kaakkoissuomalaisista 15—64-vuotiaista tupakoi päivittäin. Koko maassa tupakka palaa päivittäin 15 prosentilla väestöstä.

Tiedot käyvät ilmi Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) vuosittaisesta kyselytutkimuksesta.

— Halvemman tupakan hakeminen itärajan takaa on yleistä Etelä-Karjalassa. Voi olla, että muuta maata yleisemmän tupakoinnin taustalla yhtenä tekijänä on edullisemman itätupakan saatavuus, arvioi asiantuntija Hanna Ollila THL:sta.

Kodeissa käryttäminen ei sekään ole tavatonta Kaakkois-Suomessa. Peräti 27 prosenttia 15—24-vuotiaista on joutunut nuuhkimaan tupakansavuja kotonaan, kun muilla alueilla luku on 9—17 prosenttia. Myös muissa ikäluokissa kaakkoissuomalaiset ovat altistuneet enemmän tupakansavulle kotonaan.

— Yllättävää. Väestötasolla tupakansavulle altistuminen kotioloissa on kokonaisuudessaan jo aika harvinaista.

— Koska ilmiö on ylipäänsä harvinainen, alueelliset erot eivät välttämättä ole tilastollisesti merkitseviä esimerkiksi vastaajien pienestä määrästä johtuen, pohtii Ollila.

Nuoret ja nuoret aikuiset tuntevat itsensä Kaakkois-Suomessa huonokuntoisemmiksi kuin muualla päin maata. Oman terveydentilan arvioi hyväksi tai melko hyväksi 64 prosenttia kaakkoissuomalaisista 15—24-vuotiaista. Kaikkialla muualla yli 80 prosenttia saman ikäisistä kokee olevansa hyvässä kunnossa.

Nuoret kokevat itsensä myös selvästi stressaantuneemmaksi kuin muualla Suomessa, ja käyttävät enemmän särkylääkkeitä ja vitamiineja.

Sen sijaan 25—34-vuotiaat kaakkoissuomalaiset kokevat olevansa paremmassa kunnossa kuin saman ikäiset muualla Suomessa.

THL:n tutkija Anni Helldán kehoittaa suhtautumaan varauksella näihin nuoria aikuisia koskeviin ristiriitaisuuksiin. Etenkin 15—24 -vuotiaiden miesten osalta tutkimusotos on niin pieni, että se on vaivoin yleistettävissä koko ikäluokkaan.

 

Merkittävä terveysongelma suomalaisilla on edelleen ylipaino. Miehistä 60 prosenttia ja naisista 43 prosenttia on ylipainoisia.

Vapaa-ajan liikuntaa harrastetaan kuitenkin aiempaa enemmän.

— Valitettavaa on, että työmatkaliikunnassa ei näy samanlaista kehitystä, sanoo Helldán.

Pyöräilykypärän käyttö on yleistynyt. Ennen 2000-lukua kypärää käytti yksi kymmenestä, nyt neljä kymmenestä.

Suomalaisten ruokavalio on tutkimuksen mukaan muuttunut terveellisemmäksi. Suomalaiset syövät entistä enemmän tuoreita kasviksia ja käyttävät rasvatonta maitoa sekä kasvirasvoja.

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen