Categories
Artikkelit

Kannas ja Viipuri tutuksi netissä

Lappeenranta. Kesämäenrinteen koulun oppilaat konsultoivat museoväkeä, millainen olisi kiva verkkonäyttely. Aikamatka Kannakselle -sivusto on nyt valmis.

Riina Nokso-Koivisto

Verkossa voi tehdä aikamatkan Karjalankannakselle. Lappeenrannan museoiden suunnittelemaan verkkonäyttelyyn on kerätty Kannaksen alueesta laajasti tietoa ja esimerkiksi vanhoja valokuvia sekä karttoja.

Näyttelyn tarkoituksena on palvella etenkin koululaisia, minkä takia suunnittelussa on kuunneltu alusta alkaen nuorten näkemyksiä. Avuksi lupautui joukko Kesämäenrinteen koulun kahdeksasluokkalaisia opettajansa Anu Sihvon kanssa.

Oppilaat toivoivat muun muassa, että pitkien tekstien sijaan verkkonäyttely sisältäisi runsaasti kuvia.

— Lisäksi ehdotimme, että mukana olisi joitain pelejä, Elina Lattu kertoo.

— Ja aihetta koskevia kysymyksiä, joiden avulla voi kerrata lukemaansa, Henna Muukka lisää.

Nuoret saivat tehtäväkseen perehtyä aiheeseen omakohtaisesti haastattelemalla iäkkäitä sukulaisia tai tuttavia, joilla on yhteyksiä Kannakselle. Lisäksi he osallistuivat suomalais-venäläiseen seminaariin, jossa kertoivat venäläisille museoammattilaisille kokemuksiaan hankkeesta.

— Oli jännittävää puhua ensimmäistä kertaa elämässä niin, että mukana oli tulkki, joka käänsi puheen venäjäksi, Elina Lattu muistelee.

 

Aikamatka Kannakselle -näyttely pohjaa osin Avojaloin-suurnäyttelyyn, joka on parhaillaan esillä Etelä-Karjalan museossa ja taidemuseossa. Anna Kortelaisen käsikirjoittama näyttely perustuu 10 elämäntarinaan, joista kerrotaan myös verkkonäyttelyssä. Näyttelyn on verkkoon käsikirjoittanut Pauliina Veijalainen.

Aikamatka Kannakselle toimii silti myös itsenäisesti.

— Perinteisessä näyttelyssä näkökulma pitää rajata tiukasti. Sen sijaan verkkonäyttelyssä meillä on mahdollisuus esitellä laajemmin tietoa Kannaksen alueelta, amanuenssi Mona Taipale kertoo.

Aikamatka Kannakselle -sivustolta löytyy muun muassa Etelä-Karjalan museon kokoelmaan kuuluvia vanhoja valokuvia eri puolilta Kannasta. Historiaosiosta löytyy esimerkiksi pitäjärajakartta.

 

Verkkonäyttelyn tekstit ovat luettavissa myös venäjäksi ja englanniksi. Sen ansiosta sitä voidaan hyödyntää historian- ja kieltenopetuksessa niin paikallisesti, valtakunnallisesti kuin kansainvälisesti. Kun varsinainen Kannas-näyttely ensi vuoden alkupuolella päättyy, verkkonäyttely toimii vielä sen jälkeenkin.

Sivusto mukautuu erilaisiin käyttöympäristöihin, joten sitä voi käyttää tietokoneen lisäksi tabletilla tai älypuhelimella.

 

Näyttely löytyy verkosta osoitteesta www.aikamatkakannakselle.fi.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto