Categories
Artikkelit

Kevyen taitaja orkesterin johtoon

Lappeenranta. Kapellimestari Vytautas Lukocius valittiin Tibor Bogányin seuraajaksi Lappeenrannan kaupunginorkesterin taiteelliseksi johtajaksi.

Riina Nokso-Koivisto

Lappeenrannan kaupunginorkesteria ryhtyy ensi vuonna johtamaan liettualainen kapellimestari Vytautas Lukocius. Lappeenrannan kulttuurilautakunta päätti valinnasta torstaina.

Lautakunnan puheenjohtajan Olli Saarelan (sd.) mukaan valintatyöryhmä oli päätöksessään yksimielinen. Työryhmä haastatteli kolmea kapellimestaria. Lukociuksen lisäksi loppusuoralla olivat Erkki Lasonpalo ja Elina Tuovinen.

Kaikki kolme hakijaa johtivat orkesteria kevätkaudella, joten he heidän työtapansa oli kaupunginorkesterille tuttu.

Intendentti Milko Vesalaisen mukaan Lukociuksen kokemus ja monipuolisuus kapellimestarina olivat omaa luokkaansa. Lukocius on voittanut kansainvälisen Jorma Panula -kilpailun ja johtanut eri kokoisia orkestereita. Hän on kouluttautunut kapellimestariksi sekä Liettuassa että Sibelius-Akatemiassa.

Sen lisäksi Lukocius on teatterimusiikin ammattilainen ja johtanut muun muassa operettia ja oopperaa. Valitsijat antoivat tälle osaamiselle painoarvoa.

— Tulevaisuudessa siitä on varmasti hyötyä kaupunginorkesterin ja teatterin välisessä yhteistyössä, kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Olli Saarela sanoo.

 

Lukocius teki valitsijoihin vaikutuksen myös näkemyksillään tulevasta ohjelmistosta. Kaikki kolme haastateltavaa laativat näytteen siitä, millaista ohjelmistoa he orkesterille suunnittelisivat.

— Vytautas Lukociuksen suunnitelma erottui monipuolisuudellaan ja yllätyksellisyydellään. Kahden muun ehdokkaan suunnitelmat olivat tavanomaisempia ja perinteisempiä, Saarela kertoo.

Lappeenrantalainen konserttiyleisö on osoittanut, että kaupungissa on kysyntää kevyemmälle orkesterimusiikille. Olli Saarelan mukaan Vytautas Lukociuksella on vankkaa osaamista ja näkemystä myös tällä saralla.

— Lisäksi hän on persoonana valloittava ja karismaattinen. Taidelaitos personoituu johtajaansa. Vytautas Lukocius sopii orkesterin keulakuvaksi, Saarela sanoo.

 

Muusikkojen parissa Lukocius otetaan lämpimästi vastaan. Sellisti Eeva-Maria Pykäläinen soitti solistina Sua vain yli kaiken -konsertissa, jonka Lukocius johti tammikuussa.

— Hän on erittäin ammattitaitoinen. Vaativa, mutta positiivinen. Sen lisäksi hän hallitsee show-puolen, sellisti Eeva-Maria Pykäläinen arvioi.

Hän viittaa vappukonserttiin kaksi vuotta sitten, jolloin Lukocius johti Lappeenrannassa virtuoottisen konsertin ja loihti samalla konserttisaliin riehakasta vapputunnelmaa.

Lukocius johtaa kaupunginorkesteria seuraavan kerran Sibelius-konsertissa syyskuussa.

 

Vytautas Lukocius

Syntynyt vuonna 1976.

Suorittanut loppututkinnot kotimaassaan Liettuassa kapellimestarina ja  pianistina. Valmistunut Sibelius-Akatemian kapellimestariluokalta, jossa hänen opettajanaan on ollut mm. Jorma Panula.

Opiskellut Moskovan Tshaikovski-konservatoriossa.

Vuonna 2006 Lukocius voitti 3. kansainvälisen Jorma Panula -kapellimestarikilpailun.

Lukocius on johtanut lähes kaikkia maamme ammattiorkestereita sekä toiminut Liettuan valtiollisen sinfoniaorkesterin ja Klaijpeidan teatterin kapellimestarina.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto