Lappeen seurakunta sai nimikkouistimen

Lappeenranta. Käsin tehtyä ja Lappeen Marian kirkon värein maalattua uistinta myydään ja annetaan lahjaksi.

Matti Saarela

Lappeen seurakunta on teettänyt oman nimikkouistimen. Uistin on maalattu Lappeen Marian kirkon väreillä ja sen kylkeen on laitettu Kristus-monogrammi.

-Ensimmäiset opetuslapset olivat kalastajia. Siinä ollaan ikään kuin alkulähteillä, Lappeen seurakunnan kirkkoherra Mika Lehtola kertoo.

Kala, iktys, on tärkeä symboli ristityille. Lehtola kertoo, että hän sai idean seurakunnan omasta uistimesta, kun hän kuuli paikallisesta uistinten tekijästä.

Lappeen seurakunnan uistimet on tehnyt käsityönä Kimmo Vertanen. Hän on tehnyt puurunkoisia uistimia vuosia. Tarkasti Marina kirkon sinistä edustava maali piti tilata aina Yhdysvalloista asti.

-Minä olen tehnyt niitä aika monta vuotta. Minä teen ne kaikki käsin. Siinä meni kaksi ja puoli kuukautta, kun sain tämän 180 uistimen erän tehtyä, Vertanen kertoo uistimistaan.

-Olen tehnyt näitä uistimia 30 vuotta ja minusta tämä oli hieno projekti ja tavallaan myös tunnustus tälle minun työlleni.

Vertanen tekee uistimia talvisin ja kesät hän viettää veneilemällä Saimaalla.

-Silloin minä pidän toimistoa kiinni.

Vertasen uistimet ovat Saimaan kalastajien keskuudessa kovassa maineessa. Vertasen kotisivuilla julkaistun kalamiesten kuvagallerian perusteella näillä käsin tehdyillä uistimilla on vedetty melkoisia Pietarin kalansaaliita vuosien varrella.

Uistimia myy lappeenrantalainen urheiluliike yksinoikeudella. Vertanen myy uistimiaan myös verkossa kotisivujensa kautta.

-Käsityönä näitä ei hirveän montaa ehdi talven aikana tehdä.

Lappeen seurakunnan nimikkouistimet eivät kuitenkaan ole yleisessä myynnissä Lappeen seurakunnan nimikkouistimia voi kysellä seurakunnan kansliasta. Seurakunnan 600-vuotisjuhlallisuuksien aikana niitä saatetaan jakaa myös lahjoina.

Lappeen seurakunnan nimikkouistinta on kolmea eri kokoa. Uistimet on yksittäispakattu puurasiaan.

Kirjoittaja:
Matti Saarela