Categories
Artikkelit

Livebändi tuo räppiin lisähönkää

Musiikki. Lappeenrantalaislähtöisen Laineen Kasperin tuore levy on entistä instrumentaalisempi, mutta tarinaa räppärillä riittää silti.

Maaria Drake

Rap-artisti Laineen Kasperin kolme vuotta kestänyt levytystauko on ohi. Laineen Kasperi & Palava kaupunki -levy ilmestyy perjantaina.

Alun perin levyn piti ilmestyä jo viime vuonna. Aikataulu venähti, koska kappaleita oli kolmen vuoden aikana kertynyt niin suuri määrä. Niistä levyille päätyviä ei ollut helppoa valita, Laine sanoo.

— Tuntui, että ne kaikki ovat minulle tärkeitä biisejä, ja halusin tehdä ne loppuun asti.

Lopputulokseen Laine on tyytyväinen, vaikkei se hänen mielestään ole vieläkään täysin valmis.

— Ei se tietenkään tunnu minusta valmiilta, minut piti pakottaa lopettamaan hiominen, Laine nauraa.

Laineen aiemmat levyt ovat ilmestyneet hänen Ähky Records -levy-yhtiönsä kautta. Uusimman julkaisee Fullsteam.

— Tuli tehtyä levyä niin monta vuotta, etten enää jaksanut levy-yhtiösäätöä siihen päälle. Halusin saada sisällön isosti esille, ja nyt sain itse keskittyä vain musiikkiin.

Levyn teema on arkielämän supersankaruus.

— Olen kirjoittanut siitä näkökulmasta, miltä minusta tuntuu ja mitä minä olen, enkä ole miettinyt etukäteen, mitä se tarkoittaa muille.

Kantaaottavissa teksteissä olisi helppo sortua yleispätevyyksiin, mutta juuri sitä Laine halusi välttää.

— En ole poliitikko, en voi kirjoittaa paikkansapitävistä asioista, vaan siitä, miten asiat näyttäytyvät minulle.

Laineen musiikin tyyli on muuttunut aiempaa instrumentaalisemmaksi. Osasyy on se, että tuore albumi on ensimmäinen Palava kaupunki -yhtyeen kanssa yhdessä tehty. Laine on tosin tehnyt bändin kanssa musiikkia aiemminkin.

— Kun mukana on livebändi, musassa on ihan eri hönkä. Se ei ole niin perinteistä räppiä.

Kahdeksanhenkinen Palava kaupunki on mukana myös tulevilla keikoilla. Kesällä kokoonpano nähdään muun muassa LPRHC-festareilla, Ilosaarirockissa ja Provinssirockissa.

 

Levyllä on mukana myös iso kasa vierailijoita. Esimerkiksi Suomi-kräppiä-kappaleen kertosäkeessä kuullaan yhtä Laineen omista nuoruuden esikuvista, Ismo Alankoa.

Alanko päätyi mukaan monen vaiheen kautta. Aluksi Laine yritti laulaa kertosäkeen itse, sitten sitä kokeili Palavan kaupungin kosketinsoittaja, ja reggaeartisti Puppa J:täkin pyydettiin apuun. Lopulta Laineella välähti.

— Olin sanonut kaikille, että laula vähän niin kuin Ismo Alanko. Tajusin, että mitä järkeä on laittaa joku laulamaan niin kuin Ismo, jos voi pyytää häntä itseään mukaan.

Ja Ismo lauloi. Lopputulos on kappale, jossa Laine haikailee Suomesta isompiin ympyröihin ja Alanko edustaa kaikkea sitä, mitä Suomesta jäisi kaipaamaan.

— Oli tosi virkistävää saada oma esikuva mukaan omaan biisiin. Se tuntuu hyvältä.

 

Laineen Kasperi & Palava kaupunki -levy ilmestyy 29.5. Laineen Kasperi ja Palava kaupunki Lucky Monkeysissa 10.6.

 

Laine mukana Kalevatronissa

Kasperi Laine on tämänvuotisen kaupunkifestivaali Kalevatronin taiteellinen johtaja. Lappeenrannassa elokuussa järjestettävä kolmiviikkoinen festari tuo kaupunkiin katutaidetta teatterista ja musiikista kuvataiteeseen.

— Tapahtuman tuottajat Ville Färsaaret ja Juho Liira pyysivät minua messiin, ja totta kai lähdin. Pääsin suunnittelemaan konseptia, jollaista en ole ennen tehnyt.

Kalevatron leikittelee tänä kesänä kuntaliitoksiin liittyvällä ajatuksella: Lappeenrantaa ei enää ole, vaan Joutseno on kaapannut sen, ja on perustettu Suur-Joutsenon kunta.

— Yritetään katsoa nykyhetkeä vähän toisesta vinkkelistä.

Teoksissa kommentoidaan kaupungin ajankohtaisia asioita kuten rakennuskaavoja ja budjettia. Mukaan on haastettu tunnettuja paikallisia, mutta Laine ei vielä paljasta, keitä. | Maaria Drake

 

Levy

Räppilevy, joka ei hengästytä

Laineen Kasperi: Laineen Kasperi & Palava Kaupunki. Fullsteam 2015.

Kyllä sitä on odotettukin, Laineen Kasperin uutta levyä. Edellinen albumi, Pako-Laine, ilmestyi tasan kolme vuotta sitten.

Laine on kantaaottavan suomiräpin kärkikaartia. Hänen tyyliinsä ei kuulu haistatella suoraan päättäjille, vaan hän tekee sen ovelasti ja oivaltavasti tuoden esille epäkohtia ja heittäen ilmoille vaihtoehtoja. Sen hän tekee omasta näkökulmastaan, asettumatta muiden saappaisiin tai yleistämättä.

Levy svengaa kuin hirvi. Laine tuo tuoretta otetta musiikkiinsa jazzahtavien instrumentaaliosuuksien kautta. Osansa tähän on kahdeksanhenkisellä Palavalla kaupungilla. Taitava ja moniulotteinen orkesteri antaa lisämaustetta ja hengähdystaukoja Laineen puhetulvalle.

Päällekäyvää Laineen papatus ei toki ole ollut koskaan. Hän selättää räpin kenties vaikeimman haasteen leikiten, nimittäin sen, miten miellyttävää tai epämiellyttävää räppäriä on kuunnella. Laineen ääni on tarpeeksi pehmeä, jotta sitä jaksaa kuunnella helposti levyllisen, mutta silti niin vaativa, että sanoma tulee selväksi.

Hullunmarssikin on vihdoin löytänyt tiensä albumille. Kappaletta on kuultu Laineen keikoilla jo pari vuotta. Samoin Maailma on jengi -biisi kuultiin ensimmäisiä kertoja jo viime kesänä — Laine hyppyytti yleisöä sen tahtiin muun muassa LPRHC:ssä. Nuo molemmat ja moni muu levyn biiseistä edustavat tuttua, hauskaa ja oivaltavaa Lainetta. | Maaria Drake

Hyvää: Uusi, svengaava ote.

Huonoa: –

Erityistä: Levyllä vierailevat Aztra, Raipati, Ismo Alanko, Laura Burn, Erno Haukkala ja Jimmy K.

Kirjoittaja:
Maaria Drake