Puut jo kaatuvat uuden sairaalan alta

Sairaala. Eksoten suurinvestointi ei ole Pentti Itkosen mukaan parjattua sairaanhoitopiirien kilpavarustelua.

Anne Kotiharju

Eksoten uuden värikkään sairaalan pitäisi olla valmis vuoden 2017 lopussa. Puita kaadetaan jo seitsemänkerroksisen rakennuksen tieltä. Rakennuslupa on kuitenkin vasta haussa.

Alustavan arvion mukaan noin 50 miljoonaa euroa maksavan sairaalan rakentaminen alkaa vuodenvaihteessa. Urakat kilpailutetaan syksymmällä.

Tontti louhitaan kuntoon jo kesän kuluessa.

-Ensi kesän töiden ei pitäisi haitata Kahilanniementien liikennettä, mutta sairaalan on aikataulutettava tutkimuksiaan ja hoitojaan niin, ettei räjäytystyö haittaa, kertoo projektipäällikkö Tanja Kaarna.

Rakennusluvassa haettu julkisivu on rapattua ja maalattua betonia. Uusi rakennus on vain vähän matalampi kuin sairaalan korkein iso torniosa.

 

Eksote varautuu kaikkiaan 93 miljoonan euron investointeihin. Päätöksiä on tehty 71 miljoonasta, johon sisältyvät uudisrakennus sekä kiireellisimmät peruskorjaukset. Investointi kasvoi vielä viime vaiheissa Armilan sairaalan ja terveysaseman toiminnoilla. Kokonaisuuden rakentaminen jatkuu vuoden 2022 loppuun.

Sairaalan omat paikat sekä Armilan sairaalan paikat vähenevät yhteensä 40:llä.

Eksoten toimitusjohtajan Pentti Itkosen mukaan Eksote ei ole mukana väitetyssä sairaanhoitopiirien kilpavarustelussa ennen sote-uudistusta. Piirit haluaisivat investoinneilla sementoida palvelut alueelleen. Joidenkin arvioiden mukaan Suomessa olisi nyt menossa tai valmisteilla kolmen miljardin euron sairaalainvestoinnit.

 

Itkosen mukaan Eksoten investointi ottaa muista poiketen huomioon perus- ja erikoissairaanhoidon integraation, joka on jo toteutettu Eksotessa.

-Eksote on jo lopettanut Taipalsaaren sairaalan ja päättänyt lopettaa Armilan sairaalan. Eksote tiivistää toimintaansa pienempiin tiloihin. Eksote näkee sairaalan yhteyden avohoitoon, vanhusten ja vammaisten palveluihin sekä asumisratkaisuihin ja kotihoitoon.

Muissa sairaanhoitopiireissä vastaava integraatio on vielä edessä.

-Muissa sairaanhoitopiireissä investoidaan nyt, ja integraatio on vasta tulossa. Sokkona rakennetaan itselle uusia tiloja. Se on virheinvestointi monella alueella ja verovarojen väärinkäyttöä.

Myös sähköisten palvelujen lisääminen vähentää paikkatarvetta.

Itkosen mukaan Suomessa noin 25 prosenttia potilaista on sairaaloissa turhaan. Sairaalaan eivät esimerkiksi kuulu vanhukset, jotka ovat turvattomuuden takia ajautuneet päivystyksen kautta sairaalaan.

-Ilman muuta Suomessa on liikaa jo nyt sairaalakapasiteettia, siitä ei pääse mihinkään.

Investointeja on vauhdittanut myös se, että monet sairaalat Suomessa ovat tulleet peruskorjausikään.

 

Valmistuu vuonna 2017

Uudisrakennuksen rakentaminen alkaa vuodenvaihteessa. Sairaala valmistuu vuoden 2017 loppuun mennessä.

C-siiven jo alkaneet peruskorjaukset valmistuvat viimeistään ensi vuonna. C-siivessä on lastentautien poliklinikka, äitiyspoliklinikka, sisätautipoliklinikka ja synnyttäneiden vuodeosasto.

A-torni eli korkea torni peruskorjataan vuosina 2018-2019. Vuodeosastot siirtyvät uuteen sairaalaan.

B-siipi peruskorjataan vuosina 2020-2021. B-siivessä sijaitsee laboratoriot ja useita eri poliklinikoita.

Lähde: Eksote

 

Seitsemän kerrosta

00. kerros: Logistiikka, varastot

0. kerros: Analyysilaboratorio

1. kerros: Päivystyspoliklinikka. Erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhoidon päivystys keskitetään uuteen sairaalaan.

2.-7. kerros: Vuodeosastot

Sairaalaan tulee yhden hengen huoneita, sairaalassa oloaika lyhenee, kuntoutus paranee ja hoitajia voi käyttää tehokkaammin vähintään 30 potilaan osastoilla.

Lähde: Eksote

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju