Vaateyrittäjien veropetos käräjillä Lappeenrannassa

Joutseno. Tavara tuli konteissa Lampikankaalle. Venäjälle se vietiin pikkuerissä matkustajatuontina. Miljoonien bisneksissä verottaja nuoli näppejään.

Timo Laitakari

Lappeenrantalaiselle yrittäjälle syyttäjä vaatii vähintään kolmen vuoden vankeustuomiota. Hänen entiselle vaimolleen vaatimus on vähintään kaksi vuotta. Miehen yritys osti vuosien ajan vaatteita Euroopasta ja välitti ne Venäjälle. Mitään veroja kaupoista ei maksettu.

Joutsenon Lampikankaalta pyöritetyn vaatebisneksen oikeuskäsittely alkoi Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa Lappeenrannassa maanantaina. 59-vuotiasta, nykyisin Virossa kirjoilla olevaa yrittäjää ja tämän 48-vuotiasta venäläissyntyistä ex-puolisoa epäillään törkeistä veropetoksista ja törkeistä kirjanpitorikoksista.

Syyttäjän mukaan henkilöt ovat jättäneet lappeenrantalaisen yhtiön ja sen tytäryhtiön kirjanpidon täysin rempalleen. Veronalaista tuloa on jäänyt kirjaamatta ainakin kaksi miljoonaa euroa vuosina 2009-2012. Suuresta käteismyynnistä ei esimerkiksi ole pidetty kunnolla kirjaa, ja kirjanpitoaineistoa on mahdollisesti hävitetty.

 

Haastehakemuksen mukaan yhtiöt välttyivät laittomalla toiminnalla noin 730 000 euron veroilta. Lisäksi arvolisäveroja jäi maksamatta noin 360 000 euroa.

Yhtiöiden palkanmaksu hoidettiin haastehakemuksen mukaan kirjanpidon ulkopuolella. Ennakkopidätykset ja sosiaaliturvamaksut jätettiin hoitamatta.

Lisäksi omistaja nosti yhtiöstä rahaa peiteltynä osinkona 2009-2012 lähes 1,3 miljoonaa euroa, josta olisi pitänyt maksaa verot.

Samaan aikaan ex-puoliso sai tililleen verottomina palkkoina käteispanoina yli puoli miljoonaa euroa. Nimellisesti hän oli tytäryhtiön toimitusjohtaja, mutta hän työskenteli myös emoyhtiössä.

 

Kyseenalainen bisnes toimi niin, että yritys osti Baltiasta ja Saksasta halvalla konteittain uusia edellisen sesongin laatuvaatteita. Tavara tuotiin rekoilla yhtiön Lampikankaalla toimivalle varastolle, josta se myytiin edelleen Venäjälle.

Vaatteet kulkivat Lampikankaalta rajan yli tavallisilla henkilöautoilla niin sanottuna matkustajatuontina, jolloin vältyttiin veroilta. Tullin mukaan tavaraa liikkui neljässä vuodessa yhteensä 1,7 miljoonaa kiloa.

 

Syytetty mies pidätettiin helmikuussa Latviassa. Nainen odottaa tuomiota vapaalta jalalta. Syytetyiltä takavarikoitiin runsaasti omaisuutta, josta mahdollisesti voidaan periä valtion menettämiä veroja.

Poliisi on epäillyt, että jutun varsinaiset päätekijät ovat Venäjältä, josta he olisivat organisoineet vaatemyynnin.

Jutun käsittely oikeudessa jatkuu tiistaina.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari