Halleja ja haaveita

Etelä-Karjalassa on 2000-luvulla elänyt monenlaisia haaveita suurhalleista.

Vesa Salminen

Karjala Areena

Lappeenranta, Imatra ja Joutseno teettivät 2003 selvityksen maakunnallisesta suurhallista, Karjala Areenasta. Parhaiksi paikoiksi hallille nimettiin Imatran Mansikkala, Joutsenon Metsälä ja Lappeenrannan Myllymäki.

Kun muut naapurikunnat eivät innostuneet rahoittajiksi, seuraava selvitys suurhallista oli Lappeenranta-vetoinen. 2008 esitellyn suunnitelman esikuvana oli Joensuun 12 miljoonan euron areena. Ykkösvaihtoehtona sijoituspaikaksi oli Harapainen.

Kuntaliitosrahoilla suurhallia soviteltiin Joutsenoon. Lappeenrannan kaupunginhallitus hylkäsi ajatuksen 2011, mutta velvoitti virkamiehet tekemään uuden selvityksen, jossa Harapainen oli yhä ykkönen.

Aviasport Areena Oy neuvotteli yksityisen hallin rakentamisesta lentokentän ja Kuutostien väliin. Kaupungilta toivottiin 1,5 miljoonaa suoraa investointitukea tai 250?000 euron vuositukea 15 vuodeksi. Neuvottelut Lappeenrannan kaupungin kanssa eivät johtaneet rakennustöihin saakka. Aviasportin monitoimihalli valmistui Imatran Ukonniemeen 2012.

 

Lappeenrannan urheilutalo

Kimpisen koulujen liikuntapaikkojen pulaa helpottamaan kehiteltiin suunnitelma Lappeenrannan urheilutalon laajennuksesta. Kalleimmassa 22,9 miljoonan euron vaihtoehdossa uutta tilaa olisi tullut 9?300 neliötä, muun muassa kaartuva 250 metrin juoksusuora ja sadan auton pysäköintikerros.

Vuonna 2014 suunnitelma oli kutistunut urheilutalon normaaliksi remontiksi, jonka kustannusarvio on 7,3 miljoonaa euroa. Tällä hetkellä se on merkitty vuodelle 2018.

 

Jääpallohalli

Imatran uusimman hallisuunnitelman isä Topiantti Äikäs esitteli Jääpalloliiton puheenjohtajana vuoden 2010 MM-isännyyteen liittyneen toiveen jääpallohallin rakentamisesta Lappeenrannan Kisapuistoon. Hallia ei tullut eikä kisoja.

Kisapuiston iso tekojää valmistui 1998. Suunnitteluvaiheessa katon alle ehdittiin ehdottaa monenlaisia toimintoja, muun muassa arvokisatason pikaluistelustadionia.

Kirjoittaja:
Vesa Salminen