Kuivasensaareen oma stadion Göteborgista

SAVITAIPALE. Talkooväki päivitti Kuivasensaaren kentän tekonurmiaikaan. Uurastajat halusivat turvata perinteiden jatkumisen.

Anssi Silvennoinen

JUHANNUKSENA valmistunut tekonurmikenttä hyppää silmien eteen Kuivasensaarentien varrelta peltojen ja metsien luoman kesäidyllin kätköstä. Ruotsin Göteborgista löydetty käytetty alusta elää nyt uutta elämää Savitaipaleen Pettilän kylässä.

Kenttä rakennettiin täysin alueen vakituisten ja kesäasukkaiden talkoovoimin.

-Tavoitteena oli, että juhannuksena 2015 tässä potkitaan palloa keinonurmistadionilla. Niin siinä potkittiin. Tavoitteemme oli näyttää, että talkootyö on edelleen voimissaan, eikä kaikkea tarvitse rakentaa yhteiskunnan rahoilla, talkooprojektin vetäjä Leo Segerman kertoo.

Entisen kyläkoulun kentällä on pitkä historia, jonka jatkuvuuden talkooväki takasi työllään ainakin 20 vuodeksi.

-Teimme tämän harrastuspaikaksi näille pienille, nuorille ja vielä tuleville lapsille. Perinteisesti tässä ovat kohdanneet kyläläiset ja mökkiläiset. Haluamme jatkaa sitä perinnettä.

 

EDELLISEN kerran kenttä herätettiin henkiin vuonna 1996. Tuolloin Pertti Rikkilä Solkein kylästä haastoi Kuivasensaaren jalkapallo-otteluun, jota varten kenttä raivattiin esiin sille kasvaneen lepikon alta.

Siitä asti kylien mittelö on ollut yksi kentän vuosittaisista kohokohdista. Idea omasta tekonurmistadionista nousi esiin kaksi vuotta sitten rantasaunassa juuri kyläottelun jälkeen.

-Tuli puhetta, että miksei Pettilässäkin voisi olla tekonurmi, koska Savitaipaleen kirkollekin tehtiin sellainen, Aki Kylliäinen kertoo.

Miehet saivat kuulla väitteitä, ettei visio koskaan toteudu. Toisin kävi.

 

KENTTÄ KAIPAA vielä rajaviivoja ja hiekkatäytettä. Muuten 78×40-metrinen verka on valmis palvelemaan vaikka golfin lyöntiharjoittelua.

Segermanin arvion mukaan takana on noin 100-150 konetyötuntia ja noin 500 miestyötuntia. Materiaalilahjoituksia tuli kymmeneltä yritykseltä.

Talkooväki oli ylpeä, kun kentän avajaisiin kerääntyi juhannusaattona yli puolensataa ihmistä.

-Siinä vähän jopa liikuttui. Tuli hyvä mieli. Saimme yhdessä jotain aikaiseksi tänne kylällekin. Yksi syy oli saada vähän hiipunutta hommaa viriämään uudelleen. Niin on käynyt, Jarko Kylliäinen kertoo.

 

Lähistöllä on noin 700 mökkiä. Talkoolaiset uskovat kentän käytön lisääntyvän, kunhan sana kiirii. Yhteiset höntsäpelit pelataan aina lauantaisin kello 15, jolloin paikalla on ollut yleensä 10-20 pelaajaa.

Kenttä on aina avoin kaikille.

-Viikolla on jo jonkin verran porukkaa ollut potkimassa, kun on ohi ajanut.

Nurmimatolla on värikäs historia. Göteborgissa sillä on pelattu maailman suurinta junioriturnausta Gothia Cupia, johon on osallistunut aikojen saatossa nykyisiä maailmantähtiä Zlatan Ibrahimovicista ja Andrea Pirlosta alkaen.

-Jos Zlatankin on tässä pelannut ja kikkaillut, eiköhän meidänkin kelpaa, Segerman toteaa.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen