Lauritsalassa uusi koulukuvio

Kaavavalitus. Jos koulutontin kaavamuutoksesta valittanut antaa asian olla, uutta alakoulua päästäisiin rakentamaan jo tänä vuonna.

Heikki Sopanen

Itä-Suomen hallinto-oikeus on hylännyt Lauritsalan alakoulun asemakaavamuutoksesta tehdyn valituksen. Jos valittaja ei valita hallinto-oikeuden päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen, kaavamuutos saa lainvoiman kuukauden sisällä.

Silloin Lauritsalan nykyistä alakoulua voitaisiin käydä purkamaan jo tänä kesänä, ja uuden koulun rakentaminen voisi alkaa tänä vuonna, puolisen vuotta alkuperäisestä aikataulusta myöhässä.

Purkamisessa ja rakentamisessa on kuitenkin pari muttaa. Uuden koulun suunnittelu keskeytettiin välittömästi, kun tuli tieto kaavavalituksesta.

Maaliskuussa kaupunginhallitus päätti, että Lauritsalaan vuokrataan väliaikaistiloiksi parakkikoulu 8-10 vuodeksi.

Perusteluina oli, että valitusruljanssi kestää niin kauan, ettei uuden koulun rakentaminen käynnisty moneen vuoteen.

Hallinto-oikeus kuitenkin yllätti ja antoi päätöksensä puolessa vuodessa.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Risto Kakkolalta (sd.) meinaa päästä ärräpää.

-Me hallituksessa menimme kuuntelemaan lakimiehiä, jotka kertoivat, että tämä on pitkä prosessi. Ja nyt ollaan tässä. Nyt on kipinkapin selvitettävä, mikä tilanne on.

Kakkola sanoo, että jos kaava saa lainvoiman, kaupungin kannalta olisi järkevää käydä purkamaan vanhaa koulua uuden tieltä eikä mitään väliaikaisia parakkeja tarvita.

Hallinto-oikeuteen valituksen tehnyt Jouko Kuivalainen vaati, että hallinto-oikeus kumoaa päätöksen koskien alakoulun suojelumerkinnän poistamista. Samalla hän pyysi hallinto-oikeutta arvioimaan, onko suojelun purkuun tähtäävien päätösten valmistelu mennyt hallintolain sekä maankäyttö- ja rakennuslain tarkoittamalla tavalla.

Kuivalaisen mielestä virkamiesvalmistelu asiassa oli tarkoitushakuista ja päättäjiä ohjailevaa.

Itä-Suomen hallinto-oikeus tutki valituksen vain sen osalta, oliko koulurakennuksen suojelumerkinnän poistamiselle perusteita. Oikeuden mielestä perusteita löytyi, ja oikeus hylkäsi valituksen.

Hallinto-oikeuden mielestä sille ei kuulu sen pohtiminen, meneekö valmistelu hallintolain tai maankäyttö- ja rakennuslain tarkoittamalla tavalla.

Kuivalainen sai eilen hallinto-oikeuden päätöksen käsiinsä. Hän ihmettelee päätöstä ja perusteluja mutta sanoo miettivänsä, valittaako enää eteenpäin.

-Jos parakkipäätös on peruttavissa, puolen vuoden viivästys ei ole iso asia. Alkuperäinen ajatukseni oli, että rakennustyömaa ei viivästy valitukseni vuoksi.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen