Satasen baana vie asiakkaat

Luumäki. Kuutostie kiertää parin vuoden päästä Jurvalan taajaman. Liikennevirrat ja yritysten toimintaympäristö muuttuvat rajusti.

Matti Saarela

Jurvalan alueen yrittäjille Kuutostien uusi, taajaman ohittava linja ei ole ollut vain ilonaihe. Autoilijoiden suosiman Kahvi-Pakarin yrittäjä Anu Siitonen arvelee, että toiminnasta on vaikea saada enää kannattavaa sen jälkeen, kun valtatie parin vuoden kuluttua ohittaa kylän.

-Huonoahan se meille tarkoittaa. Varmaan joudumme lopettamaan kahvilan toiminnan. Tosin mitään ihan varmaa en vielä osaa sanoa.

Kahvila on toiminut nykyisellä paikallaan 20 vuotta.

Jurvalan Tavernan yrittäjä Tuula Kuningas on tulevaisuuden suhteen luottavainen. Hänen mukaansa ravintolassa riittää asiakkaita ainakin uuden tien rakennustöiden aikana vuoden ympäri. Tien pääurakoitsijan tukikohta pystytetään Kuninkaan baarin viereen.

-En minä ole vielä heittänyt kirvestä kaivoon. Oman kylän väki on vankasti sitä mieltä, että kylässä pitää olla oma baari. Myös ne ihmiset, joilla on täällä mökki, jatkavat varmasti asiakkaina.

Kuningas uskoo, että vakituiset asiakkaat poikkeavat jatkossakin. Jurvalan Tavernan ranskanperunat ovat kovassa maineessa. Uusien asiakkaiden saaminen voi olla nykyistä vaikeampaa. Kuningas pelkää, että autoilijat eivät malta poiketa ja pysähtyä uudelta nelikaistaiselta tieltä minnekään.

-Se on satasen baana, Kuningas muistuttaa.

Osuuskaupalla on Jurvalassa Sale-myymälä ja bensiininmyyntipiste, niin kutsuttu kylmäasema.

Etelä-Karjalan osuuskaupan toimitusjohtajan Mervi Sillanpää-Jaatisen mukaan osuuskauppa aikoo myös jatkaa lähikaupan palveluja ja polttoaineiden myyntiä Jurvalassa. 

-Sale-myymälää pidetään siellä jatkossakin, se on selkeä linja, Sillanpää-Jaatinen sanoo.

Osuuskaupalla on tontti Luumäen Puukylässä uutta ABC asemaa varten.

-Olemme hakeneet rakentamisvelvoitteelle lisäaikaa kunnalta vuoteen 2017 asti. Lopullisia päätöksiä asiasta tehdään silloin.

Luumäen kunta on yhdessä Luumäen yrittäjien kanssa käynnistänyt hankeen, jolla vanhasta Kuutostiestä tehdään Itsenäisyydentie, kun uusi Jurvalan ohitustie otetaan käyttöön.

Luumäen yrittäjien puheenjohtaja Helena Liiri arvelee, etteivät kaikki Luumäen yrittäjät ole vielä heränneet miettimään, miten Kuutostien uusi linja vaikuttaa heidän yritystensä toimintaympäristöön. Liiri uskoo, että Jurvalan alueen palveluyrityksillä on kuitenkin hyvät mahdollisuudet jatkaa, varsinkin jos kunta ja yrittäjät onnistuvat yhdessä Itsenäisyystie-hankkeessaan.

-Jurvalan Taverna ja Kahvi-Pakari ovat molemmat tunnettuja, hyvämaineisia yrityksiä, Liiri muistuttaa.

-Jokainen yrittäjä tietenkin päättää itse, millaiset hänen yrityksensä toimintaedellytykset ja tulevaisuudennäkymät ovat.

Kirjoittaja:
Matti Saarela