Uusi sairaala kasvoi liian isoksi

Lappeenranta. Eksote hakee poikkeamislupaa kahteen lisäkerrokseen. Kaupunkikuvatyöryhmä hyväksyi yhdeksänkerroksisen sairaalan värikkään julkisivun.

Anne Kotiharju

Uusi iso päivystyssairaala ei mahdu nykyiselle tontilleen. Korkeimmillaan yhdeksänkerroksisen rakennuksen kahden ylimmän kerroksen neliöt ylittävät kaavan sisältämän rakennusoikeuden. Lappeenrannan Kahilanniemessä kuitenkin louhitaan jo maata.

-Varsinaisen rakentamisen pitäisi alkaa syksyllä, kertoo Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) projektipäällikkö Tanja Kaarna.

Eksote hakeekin nyt Lappeenrannan kaupungilta poikkeamisluvalla lisäneliöitä. Lappeenrannan rakennuslautakunta käsittelee tiistaina rakennuslupaa sille osalle uudisrakennusta, jolle kaavan neliöt riittävät.

 

Rakennustarkastaja Päivi Salminen selventää, että rinteeseen tuleva uusi päivystyssairaala jää aavistuksen verran matalammiksi kuin vanha korkea sairaalatorni.

Salmisen mukaan kaupunkikuvatyöryhmä on antanut puoltavan lausunnon rakennuksen värikkäälle julkisivulle.

Kaupunginarkkitehti Erkki Jouhki sanoo, että taitavasti väritetty pinta häivyttää mukavasti rakennuksen massiivisuutta. Jouhki uskoo, että poikkeamislupa ehtii syksyksi.

Tanja Kaarna toivoo, että käsittelyajat eivät venähdä.

-Se tietenkin voisi viivästyttää hanketta, jota on viety eteenpäin  tiukalla aikataululla.

 

Päivystys- ja vuodeosastoinvestointi maksaa 71 miljoonaa euroa. Eksoten hallitus valitsi kesäkuussa maanrakennus- ja louhintatöiden suorittajaksi Peab Infran. Yhtiö lupasi tehdä työn 443 390 eurolla. Destian tarjous oli 1,121 miljoonaa euroa ja Metarnon 1,013 miljoonaa euroa.

Eksoten hallitus päätti myös virtaviivaistaa vuosina 2015-2018 sairaalan rakentamiseen liittyviä projekteja niin, että vain harva päätös yltää tästedes hallitukseen asti.

Päätöksen mukaan strategia- ja tulevaisuusjaosto voi päättää hankinnoista ja palveluhankinnoista, joiden arvo ei ylitä viittä miljoonaa euroa. Toimitusjohtaja Pentti Itkonen puolestaan voi hyväksyä alle miljoonan euron hankinnat.

Tähän mennessä Eksote on antanut julkisuuteen vain Eksoten hallituksen esityslistat, ei strategia- ja tulevaisuusjaoston listoja tai päätöksiä.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju