Alansa ainoa nainen

Lappeenranta. Helena Orasvuo perusti SHS-Sähköinsinööritoimiston 26 vuotta sitten. Sähköala muuttuu jatkuvasti, mutta yksi asia pysyy samana: hän on ainoa nainen oman sähköyrityksen ohjaksissa.

Mari Lukkari

1980-luvun lopussa Helena Orasvuo päätti tehdä toisin. Hän oli hakenut paikkaa kurssikeskuksen opettajana ja sai kuulla olleensa ainoa pätevä hakija. Paikka olisi hänen. Silmissä vilahti loppuelämä. Ei. Orasvuo veti paperinsa pois. Vuonna 1988 hän perusti oman sähköinsinööriyrityksen, ensimmäisenä naisena Suomessa.

Sähköala ja sen ”sähköisyys” eli jatkuva kehitys ja muutos ovat kiinnostaneet Orasvuota aina.

– Mikään ei pyöri ilman sähköä. Sitä voi miettiä vaikka niin, että kun aamulla herää, mitä sen jälkeen voi tehdä ilman sähköä?

Orasvuolle alavalinta oli luonnollinen, vaikka ala täysin miesvaltainen onkin. Myös hänen isänsä oli sähköalalla.

– Olen kasvanut sähköasentajien jaloissa.

Orasvuo on tottunut toimimaan miesten maailmassa. Niinpä on vain sopivaa, että Orasvuon SHS sähköinsinööritoimisto muutti syyskuussa puolustusvoimien hallinnoimalle Rakuunamäelle, aivan Maasotakoulun viereen. Hänelle naiseus ei ole työssä muodostanut minkäänlaista ongelmaa.

– Nais- ja miesjohtajien ero on siinä, että naiset etenevät hitaammin ja ilman suuria riskejä. Miehet taas ottavat suuria riskejä, jolloin konkurssit ovat herkemmässä.

Nykyisin Orasvuon SHS sähköinsinööritoimistossa työskentelee neljä työntekijää. Heidän nettisivujensa kansilehdelle on kirjattu Arkhimedeen vala, johon tiivistyy yrityksen perusajatus. Insinööri on mukana luomassa tekniikkaa, joka koituu luonnon ja ihmisen hyväksi.

Orasvuo on itsekin mukana luomassa uutta. Hän on tekemässä uutta sähköturvallisuuslakia, alan joka viides vuosi uudistettavaa 600-sivuista sähköstandardikirjaa, sekä valvomassa sähköturvallisuuden noudattamista alan neuvottelukunnassa.

– Myös isoisäni oli aikanaan Kannaksella perustamassa milloin mitäkin yritystä ja yhdistystä. Haluan vain olla mukana ja tietää mitä tapahtuu, siellä missä muutoksista päätetään.

Pikkuhiljaa on myös Orasvuon yritys kasvanut ja asiakaskunta vakiintunut. Kärsivällisemmälläkin tahdilla Orasvuon ansioluettelo on vaikuttava: Lappeenrannan kaupungin valot, Linnoituksen museoiden valaistus- ja turvallisuuslaitteistot, uimahallisaneeraukset ympäri Suomea ja luksussauna Valamon luostariin. Toimeksiantoja on satoja. Joukossa kaupunkien ja suuryritysten lisäksi yksityisasiakkaiden valosuunnittelua ja asuntojen kuntokartoituksia.

Unelmana olisi tehdä lisää sähkön käytönjohtajuuksia. Nykyisin Orasvuo vastaa esimerkiksi Etelä-Karjalan Jätehuollon sähköistä.

– Heillä on oma muuntaja, joka tuo sähköt kaikkeen toimintaan. Käytönjohtajana vastaan siitä, että kaikki toimii, ukkosellakin, Orasvuo kuvailee.

Haaveena olisi toimia käytönjohtajana Pasilan asemarakennuksen tilalle nousevassa jättimäisessä Triplassa.

– Toinen haave olisi oma TV-ohjelma valoista, valaistuksesta ja sähköstä, Orasvuo lisää.

Helena Orasvuo

Syntynyt 24.5.1953.

Asuu avoliitossa, kaksi poikaa.

Yrittäjä ja toimitusjohtaja SHS Sähköinsinööritoimistossa.

Harrastaa golfia.

Kirjoittaja:
Mari Lukkari